13 items, 30 combinaties: Wintercapsule wardrobe voor meisjes

16-01-2021 08:00

Mijn eigen kledingkast heb ik inmiddels onder controle. Er hangen 33 items in en dat bevalt prima.

 

Maar shoppen vind ik nog steeds erg leuk. Gelukkig groeit James snel en moet hij regelmatig wat nieuws. En dan ben ik blij dat ik geen meisje heb, want voor hen zie ik nog meer moois.

 

Maar ik bedacht een oplossing: een blogpost maken met een winter capsule wardrobe voor meisjes. Kan ik toch naar al dat leuks kijken, zonder dat ik het echt in m’n winkelmandje gooi.

 

Zou je zelf wel een capsule wardrobe willen? Doe mee aan mijn cursus: Capsule Wardrobe samenstellen in 30 dagen. Samen zorgen we ervoor dat je eindigt met 30 kledingstukken in de kast en altijd wat om aan te trekken.

 

Kun je voor meisjes ook een capsule wardrobe samenstellen?

Ja dus. Op Pinterest is genoeg inspiratie te vinden. Een capsule collection voor kinderen moet wel aan andere dingen voldoen dan een capsule wardrobe voor volwassenen. Zo speel ik zelden in de modder en hebben onze kids geen zakelijke afspraken. Denk ik.

 

Hoeveel kledingstukken heb je nodig voor een capsule wardrobe voor kinderen?

De cijfers die ik online tegenkom verschillen nogal. Gemiddeld gaan de checklists uit van 5 tot 10 volledige outfits. Een outfit is dan bijvoorbeeld een rokje, t-shirt en vest. Of een lange broek met blouse en trui.

 

Afhankelijk van jouw leeftijd en hoe vaak je wil wassen kun je zo’n lijst aanpassen. Als je kind net zindelijk wordt, heb je waarschijnlijk wat meer bottoms nodig. En sommige kinderen spelen zo netjes dat ze dagen achter elkaar dezelfde kleren aankunnen. Nou ja, dat laatste heb ik van horen zeggen.

 

Checklist winter capsule wardrobe voor meisjes

Neem deze lijst als uitgangspunt en pas ‘m aan jouw aan:

 • 1 warme jas

 • 1 dunner jack

 • 1 paar nette schoenen

 • 1 paar gympen

 • 1 paar pantoffels

 • 3 pyjama’s

 • 10 setjes ondergoed of rompers

 • 10 paar sokken en evt. maillots

 • 5 tot 10 kledingsets met

  • 5 tot 10 bottoms zoals lange broek, spijkerbroek, rokje

  • 5 tot 10 tops met korte mouwen

  • 5 tot 10 tops met lange mouwen, zoals vesten, blouses en sweaters

 • 1 paar regenlaarzen

 • 1 paar winterlaarzen of snowboots

 • 1 set wanten, sjaal en muts

Moet ik ieder seizoen alles nieuw kopen?

Nee joh, gekkie! Zoek eerst de kleding uit en bewaar de kledingstukken die nog passen. Daarna maak je een lijst:

 • Wat heb je echt nodig? Dit is jouw wishlist. Let hierbij op praktische aspecten, zoals gympen met klittenband.

 • Wat vind je leuk om te dragen en wat niet? Dit is jouw wish. Misschien wil jij graag die ene prinsessenjurk? Als je daar echt heel blij van wordt, is het het overwegen waard. Nog een voorbeeld: als je steevast jurkjes of maillots weigert, dan hoef je die dus niet te kopen.

 • Zijn er nog speciale gelegenheden de komende maanden? Wil je iets speciaals voor de feestdagen? Of ga je voor het eerst naar school en heb je praktische kleding nodig, die je zelf aan en uit kan doen? Pas daar je lijst op aan.

Zo je lijst is klaar. Nu kun je gaan shoppen, toch?

 

Waar moet je op letten als je nieuwe kleding voor capsule wardrobe koopt?

Let op de volgende punten als je nieuwe kleding voor jezelf koopt. Zo werkt je toe naar een succesvolle capsule collection.

 • Investeer in neutrale basics, die passen overal bij.

 • Kies voor een vast kleurenpalet, zodat alle items onderling te combineren zijn.

 • Kies niet teveel items met prints, die zijn juist lastiger te combineren.

 • Koop zoveel mogelijk duurzame kleding. Dus kleding die gemaakt is van duurzame materialen, zoals biologisch katoen. En kleding die op een eerlijke manier gemaakt is.

 • Koop geen items die veel aandacht nodig hebben, zoals kleding die met de hand gewassen moet worden. Deze moet je apart wassen en daardoor duurt het langer voordat ze weer in de kast liggen.

Poeh, klinkt ingewikkeld. En zie je er dan niet altijd hetzelfde uit?

Nee hoor. Ik doe het even voor. Hieronder zie je 13 items van nOeser: 1 broek, 1 tuinbroek, 1 korte broek, 1 legging, 2 vesten, 3 t-shirts met lange mouw, 1 trui, 1 jurk, 1 sjaal en 1 muts. Met deze 13 items kun je meer dan 30 combinaties maken.

 

In de collectie van nOeser zitten ieder seizoen handige basics en een aantal stoere prints. Alles is daardoor goed te combineren. De collectie wordt gemaakt van biologisch katoen. Dat is veiliger voor de kinderhuid en lekker zacht.

 1.  Jacky jacked capitone – € 42,95
 2.  Bas longsleeve blow flowers – € 21,95
 3.  Bally baggy capitone – €29,95
 4.  Sue infinitiy scarf capitone – € 17,95
 5.  Henley longsleeve elephant friends – € 23,95
 6.  Babs baggy sweat – € 26,95
 7.  Heather sweater moths – € 29,95
 8.  Jacky jacket denim charcoal – € 42,95
 9.  Hatti hat denim – € 12,95
 10.  Elise elasticated dress wings – € 32,95
 11.  Sally salopet denim – € 34,95
 12.  Henley longsleeve wings – € 23,95
 13.  Levi legging uni – € 17,95

30 combinaties voor meisjes met 13 winter kledingstukken

Nou daar zijn ze dan: 30 combinaties met slechts 13 kledingstukken. Er zijn nog meer combinaties mogelijk, dus je kan een maand lang iedere dag iets anders aan. Tip: Als je op de afbeelding klikt, kun je inzoomen en alle combinaties goed bekijken.

Joh, tijdens het lezen van dit stuk ben ik alweer een maat gegroeid

Ja, een capsule wardrobe voor jou is helaas minder tijdloos dan voor een volwassene. Maar probeer het eens. Haal alles uit de kast. Kijk wat je nodig hebt en koop alleen items bij die je handig kunt combineren. Als je er nu wat tijd in investeert word je er vanzelf handig in. En dan bespaart het je tijd en geld.

 

Ook aan de slag? Doe mee aan de cursus: Capsule Wardrobe samenstellen in 30 dagen. Samen zorgen we ervoor dat je eindigt met 30 kledingstukken in de kast en altijd wat om aan te trekken, voor jezelf.