Ruim zestig kampeerders met helikopter gered van bosbrand in Californië

06-09-2020 08:00

Categorie: Buitenland

Ruim zestig kampeerders met helikopter gered van bosbrand in Californië

Foto: Sarah Varzideh, Redactie: Akira van der Meer

 

De Amerikaanse National Guard heeft in de nacht van zaterdag op zondag 63 kampeerders in Californië met helikopters geëvacueerd vanwege een plotseling opgelaaide bosbrand, laat de lokale politie weten. De brand woedde in het Sierra National Forest, ten zuiden van Yosemite National Park.

 

Zo'n 150 kampeerders bevonden zich in het populaire recreatiegebied Mammoth Pool Reservoir toen het vuur alle evacuatieroutes blokkeerde.

 

De National Guard heeft met militaire helikopters een luchtbrug opgezet. Twaalf mensen zijn gewond, van wie twee ernstig. 51 anderen hebben licht letsel of geen verwondingen opgelopen, aldus de brandweer van Fresno volgens The LA Times. Bij Fresno Yosemite Airport is een triagetent opgezet.

 

De reddingsoperatie is nog in gang, maar het is onduidelijk hoeveel mensen nog geëvacueerd moeten worden. De resterende kampeerders bevinden zich in elk geval niet meer in gevaar, zegt een woordvoerder van de parkautoriteit tegen The LA Times, omdat het vuur hen is gepasseerd en richting het noorden gaat.

 

Dankzij harde winden en recordhitte heeft het vuur zich inmiddels verspreid over 36.000 hectare. De Amerikaanse nationale weerdienst waarschuwt komende dagen voor een "dodelijke hittegolf".

 

In Californië heersen al weken lang gevaarlijke bosbranden die vorige maand zijn begonnen vanwege een reeks blikseminslagen. De gouverneur van de staat heeft de noodtoestand afgekondigd. Tot nu toe zijn 1,5 miljoen hectare in de brand opgegaan. Bijna 3.300 woningen zijn verwoest en 10.000 mensen zijn momenteel zonder onderkomen.

 

In recente jaren nemen bosbranden in de staat vanwege oplopende temperaturen toe in aantal en omvang.