Appeltaart

26-02-2022 08:00

Categorie: Bakrecepten   Aantal: 8 personen   Bereidingstijd: 25 minuten   Oventijd: 1 uur

 

Ingrediënten:

 

Beslag:

250 g suiker

350 g bloem

2 tl bakpoeder

125 g roomboter op kamertemperatuur

3 eieren

1 snufje zout

 

Vulling:

1 ½ kg appels (mix van Goudreinet en Jonagold)

1 el kaneel of koekkruiden

75 g rietsuiker

500 ml slagroom

1 vanillestokje

 

Benodigdheden:

Deegroller

Keukenmachine met deeghaak

Plasticfolie

Springvorm 24 cm

 

Bereiding:

Meng de suiker, bloem en bakpoeder met de hand. Meng de boter, 2 eieren en het zout erdoor en kneed tot een deeg.

 

Was de appels. Snijd de Goudreinetten in partjes en de Jonagold appels in blokjes.

 

Maak 2 bollen van het deeg (één iets groter dan de andere). Rol beide bollen uit tussen 2 lagen plasticfolie.

 

Leg de deegplakken 10 min. in de diepvries.

 

Verwarm de oven voor op 160˚C.

 

Meng de appels met de kaneel en 60 g suiker.

 

Snijd de vanillestok overlangs open en schraap het merg eruit. (Bewaar de stok en doe in een pot met suiker of voeg toe aan een fles olijfolie of wodka.)

 

Klop de slagroom met het vanillemerg. Bewaar in de koelkast.

 

Haal het deeg uit de diepvries. Neem de grootste plak, trek een kant van de plasticfolie eraf en leg met de deegkant in de ingevette vorm. Trek nu de andere laag eraf. Druk het deeg aan op de randen en bodem. Vul de vorm met de appels.

 

Verwijder de plasticfolie van de andere deegplak en leg op de appels. Splits het derde ei en klop de dooier los (het eiwit wordt niet gebruikt). Bestrijk het deeg met de eidooier en bestrooi met de overige rietsuiker.

 

Bak de appeltaart minstens 1 uur in de oven. Laat iets afkoelen. Verwijder de rand van de springvorm en snijd de taart in punten. Serveer met een dot vanilleslagroom.