Babka met Nutella

17-12-2021 08:00
Categorie: Bakrecepten   Aantal: 12 stuks   Bereidingstijd: 30 minuten   Oventijd: 40 minuten   Rijstijd: 75 minuten

 

Ingrediënten:

300 g bloem

120 ml lauwwarm water

1 ei

1 el zachte boter

Flinke snuf zout

2 el suiker

1 zakje instant gist (à 7 g)

1 el vanillearoma

Boter om te bestrijken

 

Vulling:

1 pot Nutella (à 200 g)

 

Benodigdheden:

Cakevorm

Mixer met deeghaken

Bakpapier

 

Bereiding:

Voeg de gist toe aan het water.

 

Meng de bloem en het zout in een kom. Voeg het water met gist, de vanillearoma, eetlepel boter en het ei toe en meng met de mixer met deeghaken tot een soepel deeg.

 

Dek de kom af met een iets vochtige theedoek en laat op een warme plek zo’n 45 min. rijzen. Dit kan bijvoorbeeld bij de verwarming of in de oven op 30°.

Bekleed de bakvorm met bakpapier of vet heel goed in.

 

Rol het gerezen deeg uit tot een rechthoek van ca. 30 x 40 cm. Gebruik een beetje bloem om plakken tegen te gaan. Besmeer met Nutella en houd ca. 2 cm van de rand vrij.

Rol de plak op volgens de lange zijde. Snijd of knip de rol doormidden over de lange zijde. Leg de 2 halve rollen met de snijzijde naar boven zodat je de vulling goed ziet. Leg ze in het midden over elkaar in de vorm van een kruis. Vlecht ze dan aan beide zijdes over elkaar. Druk de uiteinden aan elkaar. Mocht de vlecht iets langer zijn dan de bakvorm dan druk je hem iets in elkaar.

 

Pak hem voorzichtig op en leg hem in de bakvorm. Dek af met de theedoek en laat weer 30 min. rijzen. Let op dat de bovenzijde niet aan de theedoek gaat plakken naarmate hij rijst.

Verwarm de oven voor op 180° en bak de babka vervolgens in 40 min. gaar en goudbruin. Besmeer hem direct na het eruit halen met een beetje gesmolten boter voor een mooie glans.

 

Bewaar de babka ca. 3 dagen in folie gewikkeld of goed afgedekt op een droge koele plek.