Boterkoek
Categorie: Bakrecepten Aantal: 10 personen Bereidingstijd: 10 minuten Oventijd: 25 minuten
Ingrediënten:
250 g bloem
1 ei
1 snufje zout
180 g boter (roomboter + extra om in te vetten)
180 g suiker
1 tl vanille aroma
Een kneepje citroensap
Optioneel: Amandelen om te garneren
Benodigdheden:
Bakvorm van 22 cm
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200ºC. Vet een ronde bakvorm in met een beetje boter.
Meng in een grote kom de suiker, boter en vanille.
Breek het ei in een klein schaaltje en klop het even los. Houd een klein beetje van het ei achter voor het bestrijken van de boterkoek en voeg de rest toe aan het deeg.
Voeg de bloem, citroen en een snufje zout toe en kneed het geheel tot een samenhangend deeg. Is het deeg te droog, voeg dan een heel klein beetje water toe! Is het te nat, dan wat extra bloem.
Druk het deeg in de ingevette vorm en strijk de bovenkant glad met de achterkant van een lepel of met je handen. Maak met een vork een patroon op de bovenzijde en druk eventueel een paar amandelen in de bovenkant.
Bestrijk de bovenkant van het deeg vervolgens lichtjes met het achtergehouden ei voor een mooie gouden glans.
Bak de boterkoek in de voorverwarmde oven voor ca. 25 min. of tot de bovenkant mooi goudbruin is.
Laat de boterkoek na het bakken even afkoelen in de vorm voordat je hem op een rooster verder laat afkoelen.