Boterkoek met appel

24-04-2021 08:00

Categorie: Bakrecepten   Aantal: 10 personen   Bereidingstijd: 30 minuten   Oventijd: 30 minuten

 

Ingredi├źnten:

250 g bloem

1 ei

1 snufje zout

180 g boter (+ om in te vetten)

180 g suiker

2 appels

1 snufje kaneel

 

Topping:

1 blaadje gelatine

50 ml appelsap

1 el suiker

2 el amandelschaafsel

 

Materialen:

Bakvorm van ca. 22 cm

 

Bereiding:

Verwarm de oven op 180 graden. Mix de boter met de suiker en snufje zout romig. Voeg 1 ei toe en mix er goed doorheen. Voeg dan ook beetje bij beetje de bloem en kaneel toe en mix tot een deeg.

 

Als het deeg nog erg plakkerig is voeg je nog een beetje extra bloem toe, als het deeg te droog is een paar druppels water. Vet de bakvorm goed in en verdeel het deeg er over. Strijk glad een vochtige spatel of een lepel.

Snijd de appels in partjes en snijd in dunne plakjes. Steek ze lichtjes dakpansgewijs in de boterkoek. Begin van buiten naar binnen. Bestrijk de appel met een beetje gesmolten boter en bak de boterkoek in ca. 30 min. gaar. Haal hem uit de oven en laat afkoelen.

Week het blaadje gelatine 5 min. in koud water. Verwarm het appelsap in een pannetje met de eetlepel suiker. Los het uitgeknepen blaadje gelatine hierin op en laat het mengsel een beetje afkoelen. Bestrijk dan de boterkoek aan de bovenzijde royaal met de gelei van het appelsap met behulp van een bakkwastje. Rooster het amandelschaafsel lichtjes in een droge pan. Bestrooi de boterkoek hier mee en laat de gelei dan verder opstijven.

 

Tip: Bewaar de boterkoek met appel max. 3 a 4 dagen (buiten de koelkast).