Crème brûlée taartje

09-01-2021 08:00

Categorie: Nagerechten   Aantal: 8 stuks   Bereidingstijd: 1 uur   Oventijd: 30 minuten

 

Ingrediënten:

160 g bloem

100 g boter + om in te vetten

½ ei

110 g suiker

4 eidooiers

Paar druppels vanille extract

100 ml crème fraîche

2 el rietsuiker (of gewone suiker)

 

Materialen:

Mixer

8 kleine taartvormpjes van ca. 10 cm doorsnede (kleine tapasschaaltjes zijn ook geschikt)

Bakpapier

Steunvulling

Crème brûléebrander of grill

 

Bereiding:

Mix de bloem, 75 g suiker, boter en het halve ei tot een egale deeg bal. Dek de bal deeg af en zet hem zolang in de koelkast. Mix ondertussen de eigelen met de rest van de suiker (35 g) en vanille extract in 5 minuten tot een romig licht mengsel. Voeg de crème fraîche toe en mix nog een minuutje mee. Verwarm de oven op 180 graden.

Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit op een bebloemd werkblad. Vet de vormpjes in en bekleed ze met het deeg. Leg een stukje bakpapier op de vormpjes en vul ze met een steunvulling zoals gedroogde bonen, linzen of rijst. Zet de vormpjes 15 minuten in de oven.

Haal de steunvulling en het bakpapier weg en bak de bodem nog 5 minuten krokant. Laat ze een paar minuten afkoelen en vul ze tot de rand met het eigeelmengsel. Bak de taartjes nog 10 minuten in de oven totdat de vulling gestold is. Laat ze afkoelen in de vormpjes. De vulling kan ietsjes inzakken. Bestrooi met wat rietsuiker en brand de suiker totdat hij begint te karameliseren. Je kunt ze ook een minuut of 2 onder de grill zetten.