Een manier om klimaatverandering tegen te gaan: maak je eigen gletsjers

12-01-2021 08:00

Categorie: Milieu

Éen manier om klimaatverandering tegen te gaan: maak je eigen gletsjers

Foto: Marika Delaux, Redactie: Benjamin Varzideh

 

Wat doe je als de sneeuw te snel smelt en de gletsjers zich hoog in de bergen terugtrekken? In Ladakh, een hoogvlakte in het noorden van India, hebben bewoners hier iets op gevonden: ze maken enorme ijskegels voor boeren die kampen met een watertekort.

 

In deze ‘ijsstoepa’ wordt smeltwater opgeslagen voor beplanting in het voorjaar. Ladakh, een hoogvlakte in de noordpunt van India, ligt onder vuur. ‘De vijand draagt geen uniform of wapens en vecht niet onder een vlag,’ zegt Wangchuk, een werktuigbouwkundig ingenieur en oprichter van een vrije school in Ladakh. ‘Hij laat zich niet tegenhouden door grenzen of internationale wetten.

 

De stijging van de gemiddelde wintertemperatuur met ongeveer één graad in de afgelopen veertig jaar heeft een cruciale schakel in de watercyclus van Ladakh verbroken. Ladakh ligt ingeklemd tussen Pakistan en India en wordt door de Hima­laya beschut tegen de zuidwestelijke moesson, waardoor er gemiddeld slechts zo’n 110 milli­meter regen per jaar valt. Voor water is de regio afhankelijk van winterse sneeuw en gletsjers. ‘De tijd tussen het smelten van de sneeuw aan het eind van de winter en het smelten van de gletsjer in de lente wordt steeds langer,’ legt Wangchuk uit.

 

’In Ladakh zullen ze de opwarming van de aarde niet kun­nen stoppen, maar misschien zorgen ijsstoepa’s in het voorjaar in elk geval weer voor water. Wangchuk ver­telt dat hij in 2013 ontdekte dat ijs bevroren bleef in de schaduw van een brug ook op geringe hoogte en zelfs midden in de zomer. Hij bedacht dat hij dorpen misschien kon helpen door water in de winter te bevriezen voor gebruik in het voorjaar. Zeer grote stukken ijs beschaduwen was niet efficiënt, maar een hoge ijsheuvel zou schaduw geven aan zijn eigen binnenste.

 

En hoe steiler de zijkanten hoe beter, want dat verkleint het gebied dat aan de zon wordt blootgesteld. Monniken van het klooster van Phyang verzorgen wilgen en populieren die met smeltwater van een stoepa worden bewaterd. De bomen zijn bedoeld voor het herbeplanten van de kale helling, die zo tegen erosie wordt beschermd. Wangchuk en zijn leerlingen bouwden in november 2013 hun eerste ijsstoepa.

 

Ze leidden een deel van een beek bij Leh door een pijp de berg af, waarna het water via een verticale pijp omhooggestuwd werd naar een sproeikop. Daarna heeft Wangchuk dorpelingen in de omgeving van Ladakh geleerd om zelf stoepa’s te bouwen. Dit jaar bouwden ze er al 26. Niet alleen is de lente droger in Ladakh, in de zomer zorgen nu hevige stortbuien voor overlast.

 

Wangchuk hoopt dat het irrigatiewater van de stoepa’s leidt tot begroeiing op de hellingen, die de regen kan verwerken. ‘Zijn de grootte en locatie van een stoepa optimaal, dan zou die de zomer kunnen overleven,’ zegt hij. Zo ontstaat een stoepa die zo bestendig zou zijn als een gletsjer. In Karith wordt Wangchuk door de leerlingen van de school als een held verwelkomd.

 

Zij heb­ben in 2016 de eerste kleine stoepa van het dorp gebouwd. De stoepa van Karith was vorig jaar 22 meter hoog. Dit jaar hebben boeren en leerlingen samen een hogere stoepa gebouwd. Deze stoepa bij het dorp Shara Phuktsey won vorig jaar een wedstrijd ‘grootste stoepa’.

 

Marika Delaux fotografeerde voor Kids Magazine onder meer Inuitjagers in Groenland.