Feestelijke crème brûlée met besjes

22-12-2022 08:00
Categorie: Nagerechten   Aantal: 6 stuks   Bereidingstijd: 50 minuten   Wachttijd: 3 uur

 

Ingrediënten:

500 ml slagroom

5 eidooiers

100 g suiker + 6 el om te bestrooien

1 vanillestokje

Rode besjes

Verse munt

 

Benodigdheden:

Brander

6 schaaltjes van 7 a 8 cm

Garde

1 grote ovenschaal

 

Bereiding:

Verwarm de oven op 150°C. Klop de eidooiers met 75 g suiker met de garde tot een egaal geel mengsel. Verwarm de slagroom net tegen het kookpunt in een pannetje. Voeg het merg van het vanillestokje en het hele stokje. Laat op laag vuur 10 min. intrekken. Laat vervolgens een paar min. afkoelen en verwijder het vanillestokje. Schenk de warme room bij het eigeel en klop direct met een garde door elkaar.

Zet de schaaltjes in de ovenschaal. Verdeel wat rode besjes hierin. Vul de schaaltjes met het roommengsel. Vul de ruimte tussen de schaaltjes op met heet water. Laat ze vervolgens in het waterbad in 30 min. gaar worden in de oven. Het water zorgt voor een constante temperatuur. Haal de bakjes vervolgens uit de oven, de crème mag nog iets wiebelen maar moet niet meer vloeibaar zijn. Laat ze afkoelen op kamertemperatuur en zet vervolgens min. 2 uur in de koelkast.

Bestrooi vlak voor het serveren met de overige suiker en brand met een brander lichtbruin. Laat het niet te donker worden anders wordt de smaak bitter. Garneer de crème brûlée met wat besjes en verse munt en eventueel een beetje poedersuiker.

 

Tip: Heb je geen brander in huis? Dan kun je de suiker ook in een paar min. onder de grill branden.