Feestelijke oranje tompoucetaart
Categorie: Bakrecepten Aantal: 8 personen Bereidingstijd: 1 uur Oventijd: 50 minuten
Ingrediënten:
150 g Blue Band + extra om in te vetten
175 g fijne suiker
3 eieren
140 g bloem
10 g maïzena
1 tl bakpoeder
Snufje zout
Vulling:
1/2 portie banketbakkersroom (ook te vervangen door een 1/2 portie kant en klare variant uit een zakje)
250 ml slagroom
250 ml mascarpone
5 el poedersuiker
Topping:
4 velletjes bladerdeeg of een halve rol vers bladerdeeg
Gele en rode kleurstof of sinaasappelsiroop
50 g poedersuiker
1 à 2 el water
Optioneel: rood, wit, blauwe sprinkles en vlaggetjes
Benodigdheden:
Springvorm van 22 tot 24 cm
Bakpapier
Mixer
Spuitzak
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 160°C. Vet de springvorm in met Blue Band. Leg een stuk bakpapier op de bodem. Maak de banketbakkersroom volgens het recept of verpakking. Laat hem goed opstijven in de koelkast.
Meng de bloem, bakpoeder, maïzena en een snufje zout in een kom door elkaar. Mix de Blue Band romig in een kom met een mixer. Voeg de suiker toe en mix kort mee. Voeg de eieren een voor een samen met een lepel van het bloemmengsel toe aan het beslag en mix tot ze zijn opgenomen. Voeg dan op het laatst de rest van het bloemmengsel toe en mix nogmaals kort door. Doe het cakebeslag in de vorm en strijk glad. Bak 35 min. in de oven. Haal de cake daarna uit de oven en laat in zijn geheel afkoelen.
Verwarm dan de oven naar 200°C. Plak 4 velletjes bladerdeeg aan elkaar of gebruik het deeg op rol en leg op bakpapier. Snijd een cirkel uit het deeg dat ongeveer 1 cm kleiner is dan de diameter van de springvorm. Snijd de cirkel in 8 gelijke punten en schuif ze iets uit elkaar. Leg een ander stuk bakpapier erop en dek af met een andere bakplaat of iets anders zwaars zoals een ronde ovenschotel of ovenbestendig bord. Door er iets op te leggen kan het deeg niet rijzen maar wordt het wel knapperig. Bak het bladerdeeg 20 min. in de oven en laat daarna goed afkoelen.
Klop de slagroom net niet helemaal stijf samen met 5 eetlepels poedersuiker en mix dan de mascarpone erdoor tot 1 romig mengsel. Meng ongeveer 50 g poedersuiker met een el water en de kleurstof in een kommetje en smeer dit glazuur over de punten bladerdeeg en laat hard worden, eventueel in de koelkast om het proces te versnellen.
Begin dan met het maken van de taart. Leg de cake op een bord of plateau. Schep hier de banketbakkersroom op en smeer uit. Zet eventueel weer even in de koelkast als je merkt dat hij iets uitloopt. Doe de mascarpone-slagroom in de spuitzak en spuit de dit op het banketbakkersroom en houd een klein beetje apart. Leg de punten bladerdeeg met glazuur erop en spuit een toef slagroom in het midden van de taart en op de punten. Garneer de tompoucetaart eventueel met sprinkles en vlaggetjes.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Blue Band.