Gevulde speculaas

Categorie: Bakrecepten Aantal: 10 personen Bereidingstijd: 50 minuten Oventijd: 30 minuten
Ingrediënten:
110 g boter
125 g bruine basterdsuiker
250 g zelfrijzend bakmeel
5 el melk
2 el speculaaskruiden
1 snuf zout
300 g amandelspijs
1 ei
1 el amandelschaafsel
Benodigdheden:
Bakpapier
Bakvorm 20x20 cm (of rechthoek)
Bereiding:
Begin met het voorverwarmen van de oven op 175°C en vet een bakvorm in of bekleed deze met bakpapier.
Mix voor het deeg de boter samen met de bruine basterdsuiker, zelfrijzend bakmeel, de melk, speculaaskruiden en een snufje zout door elkaar tot een stevig deeg. Verdeel het deeg in twee delen, waarbij eentje net iets meer is. Wikkel in plasticfolie en leg minimaal een half uur in de koelkast.
Voor de vulling, meng de amandelspijs met de helft van het ei tot het glad en smeerbaar is.

Neem het folie met het grootste deel van het deeg en rol uit op een met bloem bestoven oppervlak tot een vierkante of rechthoekige lap die net iets groter is dan de bodem van je bakvorm. Leg deze lap in de bakvorm en zorg dat ook een stukje van de randen bedekt zijn. Verdeel de amandelspijs gelijkmatig over deze deegbodem.
Rol het andere deel van het deeg uit tot een lap van dezelfde grootte en leg deze over de amandelspijs. Druk de randen licht aan. Klop het resterende ei los en bestrijk hiermee de bovenkant van de speculaas. Strooi het amandelschaafsel erover.

Bak de gevulde speculaas in de voorverwarmde oven gedurende 30-35 min. of tot hij mooi goudbruin en gaar is. Laat hem afkoelen in de vorm voordat je hem in stukken snijdt. Geniet van je zelfgemaakte gevulde speculaas!
Tip: Maak de amandelspijs ook eens zelf.
