Google Play Store gaat laten zien welke gegevens apps verzamelen

07-05-2021 08:00

Categorie: Technologie

Sony gaat Discord volgend jaar naar PlayStation-consoles brengen

Foto: Sarah Varzideh, Redactie: Iza Oosterbosch

 

Google gaat ontwikkelaars vanaf het tweede kwartaal van 2022 verplichten om in zijn appwinkel Play Store te laten zien welke gegevens van mensen worden verzameld. Dat maakt het bedrijf in een blogpost bekend.

 

Ook moeten ontwikkelaars beschrijven hoe de data worden gebruikt. De nieuwe regels zijn onderdeel van een verandering in de Google Play Store, waarmee meer transparantie naar gebruikers wordt geboden.

 

Volgens Google zal de informatie mensen "helpen om te begrijpen welke data een app verzamelt en deelt en of de gegevens zijn beveiligd". Ook andere informatie die met privacy en veiligheid te maken hebben, komen op de app-pagina te staan.

 

Ontwikkelaars zijn zelf verantwoordelijk voor de informatie die ze aanleveren. Google komt met een nieuw beleid waarin staat dat ontwikkelaars eerlijk moeten zijn over hoe ze de data van mensen verzamelen en delen. Als de regels worden overtreden, waarschuwt Google de informatie aan te passen en kunnen er sancties volgen.

 

Google treedt met deze verandering in de voetsporen van Apple. Sinds de komst van iOS 14 eind vorig jaar moeten ontwikkelaars in de App Store aangeven welke gegevens hun apps verzamelen.