Herfst pancakes met gember en kurkuma

12-11-2022 08:00

Categorie: Ontbijt   Aantal: 2 personen   Bereidingstijd: 20 minuten

 

Ingrediënten:

245 g zelfrijzend bakmeel

170 ml (plantaardige) melk

1 (over)rijpe banaan

1 ei (of flax egg)

Stukje verse gember (ca. 3 cm groot)

Snufje zout

(Plantaardige) boter (om in te bakken)

 

Perensaus:

3 (over)rijpe peren

1 tl kaneelpoeder

1 tl kardemompoeder

1 kneepje honing of agavesiroop

 

Extra toppings:

1 handje walnoten

Honing of agavesiroop

Geroosterde pompoenpitten

Geroosterde zonnebloempitten

 

Bereiding:

Prak de banaan fijn.

 

Schil de peren en snijd ze in kleine stukjes.

 

Neem een sauspan en voeg daar de peren aan toe samen met de specerijen.

 

Zet het op middelhoog vuur en laat ‘smelten’ tot een saus terwijl je verder gaat met de pannenkoeken. Roer af en toe door en als het te droog kookt, voeg je een scheutje water toe.

Neem een kom en voeg daar het zelfrijzend bakmeel, het ei, de geprakte banaan, 1 tl kurkumapoeder en een snufje zout aan toe. Voeg ook een groot deel van de (plantaardige) melk toe.

 

Roer de ingrediënten goed door elkaar tot een dik vloeibaar geheel. Als het te dik is, kun je er nog een beetje melk aan toevoegen.

 

Zet een grote koekenpan op het fornuis en voeg hier een klontje boter aan toe. Zet het vuur net een tikje hoger dan gemiddeld.

Zodra de boter is gesmolten, voeg je drie schepjes pannenkoekmengsel toe aan de pan. Draai de pannenkoeken om zodra ze een beetje beginnen te bubbelen of test door met je pan te schudden of dat ze al loskomen van de bodem. Draai ze om en bak ze ook aan de andere kant mooi bruin.

 

Bak op deze manier verder totdat al het beslag op is. Voeg eventueel bij iedere nieuwe lading een klein beetje boter toe aan de pan. Stapel tijdens het bakken de pannenkoeken op elkaar zodat ze warm blijven.

Check ondertussen of de perensaus nog goed gaat en zet vervolgens een andere koekenpan op het fornuis om de pompoen- en zonnebloempitten in te bakken.

 

Klaar met bakken? Verdeel de pannenkoekenstapel over 2 of 3 borden. Besprenkel op en om de pancakes de honing of agavesiroop en verdeel er wat saus over. Bestrooi met extra toppings zoals walnoten en geroosterde pompoenpitten.