Kabinet besluit vandaag na OMT-advies over heropening onderwijs

03-01-2022 08:00

     Categorie: Overigen

Kabinet besluit vandaag na OMT-advies over heropening onderwijs

Foto: Marika Delaux, Redactie: Roy Toet

 

Het Outbreak Management Team (OMT) brengt maandag advies uit aan het demissionaire kabinet over de coronamaatregelen in het onderwijs. Dezelfde dag wordt besloten of de scholen na de kerstvakantie weer open mogen. De adviezen van het OMT worden in de regel overgenomen.

 

Het OMT-advies over de scholen komt eerder dan dat over andere coronamaatregelen om de scholen ruim voor het einde van de kerstvakantie duidelijkheid te bieden, leggen het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en het Nationaal Kernteam Crisiscommunicatie COVID-19 (NKC) uit aan Kids Magazine.

 

"Als besloten wordt dat de scholen online onderwijs moeten gaan aanbieden, moeten ze de tijd krijgen om dat voor te bereiden", licht een NKC-woordvoerder toe. Het OMT geeft volgens hem ook ongevraagde adviezen. Voordat het in reactie op de aanvraag van het kabinet advies uitbrengt over de scholen spreekt het adviesorgaan ook over andere onderdelen van de coronamaatregelen.

 

De scholen gingen in december al een week voor de gebruikelijke kerstvakantie dicht omdat het kabinet zich zorgen maakte over de besmettelijkere omikronvariant van het coronavirus. Demissionair premier Mark Rutte kon toen niet garanderen dat de scholen op 10 januari (direct na de kerstvakantie) weer open mogen.

 

De Jonge was bang voor leerachterstanden

Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge was bang voor leerachterstanden als hij het OMT-advies om de kerstvakantie te verlengen zou overnemen. Pas na een derde keer dat advies te hebben gekregen, voerde het kabinet de maatregel in.

 

De tentamens op mbo's, hbo's en universiteiten gingen na de sluiting van de scholen door. Dat gebeurde niet altijd coronaproof.

 

Het OMT vond het 24 december, ondanks signalen dat de omikronvariant tot minder ziekenhuisopnamen leidt, nog te voorbarig om het maatregelenpakket aan te passen. Het kabinet volgde dat advies toen op.

 

Andere coronamaatregelen blijven tot zeker 15 januari gelden. Alle niet-essentiële sectoren blijven tot die tijd gesloten. Deze lockdown geldt voor onder meer evenementen, restaurants, theaters en bioscopen. Iedereen moet bovendien zo veel mogelijk thuisblijven.