Karamel zeezout cheesecake

29-10-2022 08:00

Categorie: Bakrecepten   Aantal: 10 personen   Bereidingstijd: 1 uur   Opstijftijd: 12 uur

 

Ingrediënten:

200 g speculaas

75 g boter

600 g naturel roomkaas

125 g crème fraîche

125 g suiker

1 snufje kaneel

1 el vanillesuiker

3 eieren + 1 eidooier

1 el maïzena

100 g fudge in blokjes

Snufje zeezout

2 handjes pecannoten

 

Materialen:

Springvorm (van ca. 22 cm)

Bakpapier

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 150° en bekleed de springvorm volledig met bakpapier. Zet ook alvast het schaaltje met water onder in de oven, hierdoor blijft de lucht in de oven vochtig waardoor de cheesecake minder scheurt.

 

Maal de koekjes fijn in de keukenmachine en smelt ondertussen vast de boter. Voeg beide ingrediënten samen, schep even goed om en stort de bodemmix in de springvorm. Druk de bodem stevig aan.

 

Klop voor het cheesecakebeslag de roomkaas met de crème fraîche, zeezout, suiker, snufje kaneel, maïzena en vanillesuiker.

Voeg ook de eieren toe en tot slot ook de eidooier. Klop het geheel tot een klontvrij beslag.

 

Snijd de helft van de fudge in hele kleine blokjes (bewaar er een paar voor de garnering) en roer deze door het beslag.

 

Schenk het cheesecakebeslag in de springvorm op de bodem en bak de cheesecake boven het schaaltje met water in 75 min. gaar. Laat de cheesecake helemaal afkoelen en vervolgens een nacht opstijven in de koelkast.

 

Smelt de rest van de fudgeblokjes au bain-marie in een kom. Dit kan even duren, ongeveer 20 min. Roer af en toe door. Is het mengsel nog te dik? Voeg dan een klein scheutje slagroom of koffiemelk toe. Roer tot een stroperige karamelsaus. Voeg een snufje zeezout toe aan het mengsel.

Verdeel de pecannoten op de cheesecake. Drizzel de karamel zeezout saus eroverheen en maak het af met de overgebleven blokjes karamel.

 

Tip: Bewaar de cheesecake max. 4 dagen in de koelkast.