Kerstbabka met cranberry

16-12-2020 08:00
Categorie: Bakrecepten   Aantal: 12 plakken   Bereidingstijd: 30 minuten   Rijstijd: 75 minuten   Oventijd: 40 minuten
 

 

Ingrediënten:

300 g bloem

120 ml lauwwarm water

1 ei

Snufje zout

1 el zachte boter

Flinke snuf zout

2 el suiker

1 zakje instant gist

1 el vanillearoma

 

Vulling:

60 ml sinaasappelsap

60 g suiker

150 g verse cranberries

2 el gedroogde cranberries

Snuf kaneel

1 zakje vanillesuiker

 

Topping:

Boter om te bestrijken

½ el melk

50 g poedersuiker

 

Benodigdheden:

Cakevorm van ca. 28 tot 30 cm

Mixer met deeghaken

Bakpapier

 

Bereiding:

Voeg de gist toe aan het water. Meng de bloem en het zout in een kom. Voeg het water met gist, de vanille aroma, suiker, boter en het ei toe en meng met de mixer met deeghaken tot een soepel deeg. Dek de kom af met een iets vochtige theedoek en laat op een warme plek zo’n 45 minuten rijzen. Dit kan bijvoorbeeld bij de verwarming of in de oven op 30 graden.

Maak ondertussen de vulling. Breng de sinaasappelsap met de suiker, vanillesuiker en kaneel aan de kook. Voeg de verse cranberries toe en laat zachtjes koken tot ze opengaan. Voeg de gedroogde cranberries toe en laat nog iets inkoken tot het de structuur van jam heeft. Laat het vervolgens afkoelen.

 

Bekleed de bakvorm met bakpapier of vet heel goed in. Rol het gerezen deeg uit tot een rechthoek van ca. 30 x 40 cm. Gebruik een beetje bloem om plakken tegen te gaan. Besmeer met de cranberry jam en houd ca. 2 cm van de rand vrij. Rol de plak op volgens de lange zijde. Snijd of knip de rol doormidden over de lange zijde. Leg de 2 halve rollen met de snijzijde naar boven zodat je de vulling goed ziet.

Leg ze in het midden over elkaar in de vorm van een kruis. Vlecht ze dan aan beide zijdes over elkaar. Druk de uiteinden aan elkaar. Mocht de vlecht iets langer zijn dan de bakvorm dan druk je hem iets in elkaar. Pak hem voorzichtig op en leg hem in de bakvorm. Dek af met de theedoek en laat weer 30 minuten rijzen. Let op dat de bovenzijde niet aan de theedoek gaat plakken naarmate hij rijst.

Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de babka vervolgens in 40 minuten gaar en goudbruin. Besmeer hem direct na het eruit halen met een beetje gesmolten boter voor een mooie glans. Meng de melk met poedersuiker tot een glazuur en drizzel over de babka voor het serveren. Bewaar de babka ca. 3 dagen in folie gewikkeld of goed afgedekt op een droge koele plek.