Kerststol

24-12-2022 08:00
Categorie: Bakrecepten   Aantal: 1 stol   Bereidingstijd: 25 minuten   Oventijd: 35 minuten   Rijstijd: 1 uur
 

 

Ingrediënten:

275 g bloem

40 g suiker

60 g roomboter

½ zakje instant gist (à 7 g)

1 groot ei

130 ml lauwwarme melk

1 snufje kaneel

1 snufje zout

150 g rozijnen en/of cranberries

50 g garneeramandelen

Rasp van 1 sinaasappel

150 g amandelspijs (gekocht of zelfgemaakt)

Poedersuiker (om te bestrooien)

 

Benodigdheden:

Mixer

 

Bereiding:

Laat de rozijnen en/of cranberries 10 min. wellen in water.

 

Meng de melk met de gist.

 

Meng de bloem met het gist mengsel, suiker, kaneel, zout en de helft van het losgeklopte ei en de helft van het sinaasappelrasp met een mixer met deeghaken.

 

Mix daarna 40 g roomboter in blokjes er door.

Hak de amandelen grof.

 

Kneed daarna de goed uitgelekte rozijnen en/of cranberries door het deeg samen met de amandelen en zorg ervoor dat ze goed verdeeld zijn in het deeg. Laat 30 min. afgedekt staan en laat het deeg rijzen op een warme plek (25°C - 30°C).

Verwarm ondertussen de oven voor op 170°C.

 

Meng de amandelspijs met ¼ van een losgeklopt ei en de andere helft van de sinaasappelrasp en kneed tot een rol. Bestuif een werkvlak met wat bloem en rol het de deeg met een roller, niet al te dun, tot een ovaal uit.

Leg de rol spijs op een helft van het deeg en klap het deeg dubbel. Druk het deeg goed op elkaar en vorm het deeg eventueel nog een beetje in de vorm van een kerststol.

 

Leg de stol op een beklede bakplaat en dek af en laat nogmaals 30 min. rijzen.

Bestrijk de stol met de overgebleven ¼ deel van het ei.

 

Bak de stol 35 min. in het midden van de oven goudbruin.

 

Smelt 20 g roomboter en bestrijk de stol hiermee, wacht totdat de boter er in is getrokken en bestrooi daarna met poedersuiker.

 

Tip: Bewaar de stol afgesloten of ingewikkeld max. 5 dagen.