Kersttaart

Categorie: Bakrecepten Aantal: 12 personen Bereidingstijd: 1 uur Oventijd: 50 minuten + Afkoelen
Ingrediënten:
250 g bloem
40 g maïzena
225 g witte basterdsuiker
1 tl bakpoeder
1 snuf zout
175 g boter
2 eieren
3 eiwitten
1 tl vanille extract
200 ml yoghurt
125 g cranberrysaus
Roomkaas frosting:
100 g roomboter
150 g roomkaas
100 g witte chocolade (gesmolten en afgekoeld)
100 g poedersuiker
Gesuikerde cranberry's:
100 g cranberry's (vers)
75 g witte basterdsuiker
90 ml water
75 g fijne kristalsuiker
Garnering:
1 takje rozemarijn
1 plakje sinaasappel (gedroogd)
2 chocolaatjes (of koekjes)
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 170°C boven- en onderwarmte. Vet een springvorm van 24 cm in en bekleed de bodem met bakpapier.
Zeef de bloem, maïzena, bakpoeder en zout en meng dit door elkaar. Voeg de suiker en boter toe en mix op lage snelheid tot een korrelig deeg.
Voeg de eiwitten een voor een toe en blijf tussendoor mixen. Voeg daarna de hele eieren en het vanille extract toe.

Voeg de yoghurt in delen toe. Mix tussen elk deel kort door. Verdeel het beslag over de springvorm en bak de cake in ongeveer 50 min. gaar. Controleer met een prikker of de cake droog is. Laat daarna eerst even afkoelen in de vorm, en vervolgens op een rooster.
Voor de gesuikerde cranberry’s breng je het water en de basterdsuiker zachtjes aan de kook, zet daarna het vuur uit en laat de suikersiroop iets afkoelen (anders knappen de cranberry’s open). Roer de cranberry’s erdoor en laat ze 1 min. weken. Schep ze uit de siroop en laat uitlekken op een rekje. Laat ze een uurtje drogen, voel met je vinger of ze goed plakkerig zijn. Rol ze dan door de kristalsuiker en laat verder drogen op een rekje of keukenpapier.
Maak de frosting door de witte chocolade zachtjes au bain-marie te smelten (in een kom op een pannetje met water). Als de witte chocolade te heet wordt gaat deze klonteren dus doe dit op helemaal laag vuur. Laat daarna iets afkoelen.

Klop de boter luchtig met een mixer. Voeg de roomkaas toe en mix glad. Mix de afgekoelde witte chocolade en de poedersuiker erdoor tot een romige frosting. Zet de frosting zolang in de koelkast tot je hem gaat gebruiken.
Snijd de afgekoelde cake horizontaal doormidden met een kartelmes, doe dit niet te laag. Bestrijk de onderste helft met cranberrysaus en een derde van de roomkaas frosting. Leg de bovenkant erop en bestrijk ook de bovenkant en zijkanten met de rest van de frosting. Strijk glad met een mes of een spatel.
Garneer de kersttaart met de gesuikerde cranberry’s, rozemarijn, sinaasappel en iets van koekjes of chocolade.
