Kruidnoten

Categorie: Bakrecepten Aantal: 70 stuks Bereidingstijd: 25 minuten Oventijd: 25 minuten
Ingrediënten:
250 g zelfrijzend bakmeel
125 g donkere basterdsuiker
4 tl koek- en speculaaskruiden
1 snufje zout
100 g koude boter
90 ml melk
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 170°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Doe het zelfrijzend bakmeel samen met de donkere basterdsuiker, koek- en speculaaskruiden en een snufje zout in een kom.
Snijd de koude boter in blokjes en voeg deze toe. Wrijf met je vingers of met een deegkneder de boter door het meel tot er kruimels ontstaan.

Voeg dan de melk toe en kneed snel tot een samenhangend deeg. Het deeg moet stevig zijn maar niet te droog. Kneed niet te lang! Als het deeg warm is lopen de kruidnoten iets uit in de oven! Zet eventueel het deeg, na het kneden, nog een half uurtje in de koelkast om goed koud te laten worden.
Verdeel het deeg in een paar stukken en rol er een dunne worst van, snijd stukjes van 1 cm er af en draai hier balletjes van. Rol kleine balletjes ter grootte van een knikker van het deeg en leg deze met een beetje tussenruimte van ca. 2 a 3 cm op de bakplaat.

Maak de balletjes niet te groot want ze rijzen nog in de oven. Tip: Leg de balletjes in schuine rijen op de bakplaat zodat de warmte van de oven overal goed bij kan.
Je hoeft de kruidnoten niet plat te gaan drukken want dat gaat vanzelf in de oven. Bak de pepernoten in ca. 20 a 25 min. gaar en lichtbruin. Haal ze uit de oven en laat ze helemaal afkoelen, dan worden ze pas knapperig.
Bewaar ze max. 5 a 6 dagen in een afgesloten trommel.
