Luxe oliebollen met chocolade en goud
Categorie: Nagerechten Aantal: 20 stuks Bereidingstijd: 6 minuten Oventijd: 35 minuten Wachttijd: 30 minuten
Ingrediënten:
500 ml lauwe halfvolle melk
500 g bloem
1 zakje gedroogde gist a 7 g
4 el basterdsuiker (witte of lichtbruine)
1 ei
Snufje zout
40 g pure chocolade
Eetbaar bladgoud
1 fles zonnebloemolie
Bereiding:
Roer de gedroogde gist en de suiker door de melk en laat even wellen.
Zeef de bloem in een beslagkom en voeg een snufje zout toe. Giet langzaam de melk met gist erbij en klop met een mixer met deeghaken tot een plakkerig beslag. Mix het eitje erbij. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 60 min. rijzen op een warme en vochtige plek. Het beslag moet ongeveer 2 x zo veel worden.
Verhit de zonnebloemolie op 180°C. Dit kun je controleren met een thermometer of door een stukje brood in de hete olie te houden, als deze gaat bruisen is de olie heet genoeg. Schep met water bevochtigde lepels (of een ijsschep) een bol beslag in het vet. Na een paar seconde zie je de oliebol nog iets groter worden en komt hij naar boven drijven. Keer regelmatig om. Na ongeveer 6 min. zijn de oliebollen goudbruin en gaar vanbinnen. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Smelt de chocolade au bain-marie en verdeel over de oliebollen. Bestrooi met kleine stukjes bladgoud of maak kleine propjes van het bladgoud die je op de oliebollen legt.
Tip: Hoe bewaar je oliebollen? Bewaar oliebollen max. 3 dagen in een afgesloten zak of doos of vries ze in (zonder chocolade en goud).