Meringuespoken

26-10-2021 08:00

Categorie: Bakrecepten   Aantal: 10 stuks   Bereidingstijd: 30 minuten   Oventijd: 2 uur   Wachttijd: 1 uur

 

Ingrediënten:

4 middelgrote eieren

1 citroen

225 g witte basterdsuiker

2 tl maïzena

 

Benodigdheden:

Bakpapier

Spuitzak met gladde spuitmond

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 100 °C. Splits de eieren, de eidooiers gebruik je niet. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil. Gebruik een halve citroen om een kom en de garden van een handmixer te ontvetten. Klop het eiwit met de handmixer in een kom met een snufje zout stijf. Voeg beetje bij beetje de basterdsuiker toe en blijf kloppen tot je glanzende, witte pieken hebt. Voeg de maïzena toe. Meng het citroenrasp erdoor.

 

Vul de spuitzak met het eiwit. Hou de spuitzak loodrecht boven een met bakpapier beklede bakplaat en spuit 10 hoopjes (per recept) van het eiwit. Trek de spuitzak snel weg, zodat de meringues een mooi puntje krijgen. Ze moeten ca. 6 cm hoog zijn en 5 cm in doorsnede. Bak de meringues ca. 2 uur in het midden van de oven droog en gaar. Zet de oven uit, maar laat de meringues er nog 1 uur in staan met de deur op een kiertje.

 

Bereidingstip: Gebruik decoratiestiften om oogjes en een mond te maken op de meringuespoken.

 

Bereidingstip: Heb je geen spuitzak? Gebruik dan een hersluitbare plastic zak. Vul met het eiwit en knip een klein gaatje in de punt. Druk het eiwit voorzichtig uit de zak om de meringue­ spoken te maken.

 

Bereidingstip: De overgebleven eidooiers kun je gebruiken voor bijvoorbeeld lemoncurd.

 

Bewaartip: De meringues kun je één dag van tevoren maken. Bewaar in vershoudfolie op een droge, koele plek.