Millionaire’s shortbread
Categorie: Bakrecepten Aantal: 15 stuks Bereidingstijd: 30 minuten Oventijd: 20 minuten
Ingrediënten:
150 g boter
100 g suiker
250 g bloem
1 snufje zout
Karamelvulling:
75 g boter
75 g lichte basterdsuiker
400 ml gecondenseerde melk
Chocolade topping:
200 g melkchocolade
25 g witte chocolade
Materiaal:
Bakvorm (20 x 26 cm)
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C.
Vet de bakvorm of ovenschaal in met boter of bekleed met bakpapier.
Meng voor de shortbreadbodem de bloem en suiker in een kom met een snufje zout.
Voeg de boter in blokjes toe en kneed deze er met je vingers doorheen tot er kruimels ontstaan. Kneed het deeg tot een bal en verdeel over de bodem van de bakvorm met je vingers.
Prik er met een vork gaatjes in bak de bodem ca. 20 min. in de oven.
Maak ondertussen de karamelvulling: Verwarm de gecondenseerde melk in een pannetje en voeg de basterdsuiker en boter toe en roer door met een garde tot alles is opgenomen. Laat een min. of 10 indikken.
Giet de karamel over de gebakken koekbodem en laat geheel afkoelen.
Verwarm de melkchocolade au bain-marie en de witte chocolade in een apart kommetje.
Giet de melkchocolade over de karamellaag en verdeel gelijkmatig hierover.
Maak strepen van witte chocolade (eventueel met een spuitzak of plastic zakje waar een puntje vanaf is geknipt) over de melkchocolade. Trek met een prikker strepen hierin van boven naar beneden.
Laat de millionaire’s shortbread verder hard worden in de koelkast voor ca. 1 uur.
Snijd daarna eventueel de randen mooi recht en de rest in gelijke blokjes.
Tip: Bewaar de millionaire shortbreads in een afgesloten trommel op een droge koele plek voor max. 3 dagen.