Mini citroen meringue taartjes

29-12-2022 08:00

Categorie: Nagerechten   Aantal: 4 stuks   Bereidingstijd: 90 minuten   Oventijd: 35 minuten   Wachttijd: 30 minuten

 

Ingrediënten:

 

Bodem:

100 g patentbloem

30 g poedersuiker

50 g koude boter

½ eierdooier (andere helft heb je later nog nodig net als het eiwit)

Snufje zout

 

Citroenvulling:

Sap van 2 citroenen

Rasp van 1 citroen

2 ½ eierdooier (bewaar het eiwit)

1 ei

50 ml water

40 g suiker

1 tl maïzena

40 g boter

2 el paneermeel

 

Materialen:

4 taartvormpjes

Mixer

 

Bereiding:

Doe de bloem, poedersuiker, zout en boter in een kom en meng met deeghaken of met je handen tot een kruimelig deeg. Voeg de halve eierdooier toe en kneed kort door tot een egale bal. Dek het deeg af en laat het in ongeveer een half uurtje goed koud worden in de koelkast.

Verwarm de oven op 180°C. Vet de vormpjes in met een beetje boter. Rol het deeg uit en bekleed de vormpjes hiermee. Leg een stukje bakpapier in de vormpjes en vul met steunvulling. Hierdoor behoud de bodem zijn vorm en zet het deeg niet uit. Zet de vormpjes 20 min. in de oven. Verwijder dan de steunvulling en het bakpapier en zet ze nog 5 min. terug in de oven. De steunvulling kun je eventueel bewaren om de volgende keer weer opnieuw gebruiken. Laat de taartjes daarna in de vormpjes afkoelen. (De oven kun je uit doen en later weer verwarmen maar je kunt hem ook op 180°C aan laten staan.)

Verwarm het citroensap, rasp, eidooiers, ei, water, maïzena en de suiker in een pannetje. Breng al roerend aan de kook. Zorg dat je goed blijft roeren anders gaan de eieren stollen. Direct nadat het citroenmengsel heeft gekookt zet je het vuur uit. Het mengsel in nu dik en stijf geworden. Laat de citroenvulling (eventueel in een andere kom) afkoelen tot 30°C. Klop de boter, stukje voor stukje, met een mixer of garde door het lauwe mengsel. Zet de vulling daarna afgedekt in de koelkast.

Doe de eiwitten in een schone kom en klop deze samen met een snufje zout stijf. Voeg tijdens het mixen beetje bij beetje de suiker toe. Het schuim is goed als het glanst, mooie pieken vormt en het niet naar beneden loopt als je de kom onderste boven houd.

Haal het citroenmengsel uit de koelkast en vul de taartbodems hiermee. Bestrooi de bovenzijde met wat paneermeel. Dit voorkomt dat de citroenvulling en het eiwitschuim elkaar raakt. Hierdoor kan er een reactie ontstaan waardoor er vocht vrijkomt. Schep de opgeklopte eiwitten op de taartjes. Je kunt met een lepel of mes ook mooie vormen maken. Plaatst de taartjes nog een min. of 10 in de oven totdat het schuim lichtbruin begint te worden. De tijd kan wat verschillen, dus let goed op wanneer jouw taartjes de juiste kleur hebben. Laat de taartjes helemaal afkoelen, en dan genieten maar!