Mysterieuze walvisscholen verbijsteren wetenschappers

27-04-2021 08:00

Categorie: Dieren

Mysterieuze walvisscholen verbijsteren wetenschappers

Foto: Yasamin Varzideh, Redactie: Benjamin Varzideh

 

Voor de kust van Zuid-Afrika komt de doorgaans solitaire bultrug bijeen in ‘supergroepen’ van soms wel tweehonderd exemplaren.

 

Waarom zoeken zoveel bultruggen elkaar plotseling op? Niemand die er een duidelijk antwoord op heeft.


Uit een nieuwe onderzoek blijkt dat voor de kust van Zuid-Afrika groepen van tot wel tweehonderd bultruggen zijn waargenomen (bizar gedrag voor dieren die tot nu toe als eenlingen werden beschouwd).


Het is “totaal iets anders dan alles wat we in ons werk met bultruggen op het gehele zuidelijk halfrond tot nu toe hebben gezien”, aldus onderzoeksleider Ken Findlay, zeebioloog aan de Cape Peninsula University of Technology in Kaapstad.


“Dit zijn dieren die gewoonlijk in groepjes van hooguit drie, vier exemplaren leven. Dat we tweehonderd bultruggen in een gebied ter grootte van een voetbalveld zien samenscholen, is zeer opmerkelijk.”


Een groot raadsel
Hoewel de teamleden niet weten waarom deze reuzen voor de kust van Zuid-Afrika bijeenkomen, hebben ze er wel een aantal theorieën over.


Zo observeerden ze de jachtmethode van deze zeezoogdieren (ze duiken onder en daarna weer op, waarbij ze hun prooi met wijd opengesperde bek met grote golven zeewater innemen). Mogelijk hebben de dieren besloten in de zuidelijke wateren te blijven om zich daar te voeden, in plaats van naar het noorden te trekken, aldus de studie, die onlangs in het vakblad PLOS ONE verscheen.


“Er is iets veranderd aan de beschikbaarheid van prooi, of iets aan het gedrag van de walvissen,” zegt Findlay.


Volgens een andere theorie gedijt de bultrug zó goed dat de soort weer normaal gedrag begint te vertonen, gedrag dat voorheen door de lage aantallen niet werd waargenomen.