Paas tompoucen

18-04-2022 08:00

Categorie: Bakrecepten   Aantal: 8 stuks   Bereidingstijd: 1 uur   Oventijd: 20 minuten   Afkoeltijd: 2 uur

 

Ingrediënten:

8 plakjes bladerdeeg (roomboter)

125 g poedersuiker

Optioneel: Gele kleurstof

Paaseitjes

 

Vulling:

100 g suiker

16 g vanillesuiker

4 eidooiers

40 g bloem

40 g custardpoeder

500 ml melk

200 ml slagroom

1 zakje slagroomversteviger

50 g poedersuiker

 

Benodigdheden:

2 bakplaten

Bakpapier

Mixer

Spuitzak

 

Bereiding:

Verwarm de oven op 200ºC. Ontdooi de plakjes bladerdeeg iets. Snijd ze doormidden zodat er 2 rechthoeken ontstaan. Leg deze op een bakplaat met bakpapier. Prik gaatjes in het deeg met een vork. Leg een ander vel bakpapier erop en dek af met een 2e bakplaat, zo wordt het bladerdeeg gebakken zonder dat het heel erg omhoog kan komen. Schuif de platen in de oven en bak ca. 20 min. in de oven. Waarschijnlijk passen niet alle plakjes bladerdeeg in 1 x op de bakplaat dus moet je nog een 2e batch bakken.

Maak nu de banketbakkersroom voor de vulling: Meng de suiker, vanillesuiker en eidooiers in een kom. Klop door elkaar met een garde. Zeef de bloem en custardpoeder erbij en roer tot deze is opgenomen.

 

Verwarm de melk in een pannetje. Breng net aan de kook en zet het vuur daarna uit. Laat iets afkoelen anders bestaat de kans dat de eieren gaan stollen zodra je dit toevoegt. Voeg de warme melk beetje bij beetje toe aan het eiermengsel en roer met de garde door elkaar.

 

Als alles gemengd is doe het mengsel terug in het pannetje en verwarm deze op laag tot middelhoog vuur. Blijf met een garde roeren tot het mengsel is ingedikt tot een dikke vla. Dit duurt ca. 10 min. Let op dat de onderkant niet verbrand. Laat het mengsel daarna afkoelen in een bak die je afdekt met huishoudfolie.

Mix de afgekoelde en opgesteven banketbakkersroom kort door met de mixer zodat er geen klonten meer in zitten. Klop de slagroom stijf met 50 g poedersuiker en de slagroomversteviger. Mix ⅔ van de opgeklopte slagroom beetje bij beetje kort door de banketbakkersroom tot een romig mengsel. Laat vervolgens een uur opstijven in de koelkast.

 

Meng 125 g poedersuiker met eventueel nog wat gele kleurstof en voeg een paar druppels water toe en meng tot een dik glazuur. Besmeer de helft van de gebakken plakken bladerdeeg met het glazuur. Neem de andere gebakken plakken bladerdeeg. Schep wat van de room advocaatvulling op deze plakken, je kunt dit ook met de spuitzak doen.

Dek ze af met de bladerdeeg plakken met glazuur. Strijk met een mes of spatel de room iets omhoog en langs de randen om de overtollige room te verwijderen. Dit kun je weer terugdoen in de kom bij de rest. Herhaal dit tot alle tompoucen klaar zijn.

 

Doe de overgebleven opgeklopte slagroom in een spuitzak en maak een streep of toefjes op de paastompoucen.

 

Tip: Bewaar de paastompoucen in de koelkast max. 3 dagen.