Paasbrood vlecht

05-04-2021 08:00

Categorie: Bakrecepten   Aantal: 1 stuk   Bereidingstijd: 25 minuten   Rijstijd: 1 uur en 30 minuten   Oventijd: 15 minuten

 

Ingrediënten:

450 g bloem

275 ml melk

40 g suiker

5 g zout

50 g boter (op kamertemperatuur)

7 g gedroogde gist

1 ei om te bestrijken

Optioneel: 2 eieren

 

Benodigdheden:

Theedoek

Mixer met deeghaken

 

Bereiding:

Meng de gist met de suiker en melk door elkaar. Doe de bloem en zout in een mengkom en voeg het melkmengsel toe. Doe dan de boter in stukjes erbij en mix het deeg met deeghaken ca. 8 min. tot het elastisch aanvoelt en de boter helemaal is opgenomen. Kneed het met je handen nog een paar keer goed door.

Doe het deeg in de bebloemde kom en dek af met een iets vochtige schone theedoek. Zet op een warme tochtvrije plek. Laat het deeg 45 min. rijzen.

 

Haal het daarna uit de kom en kneed nogmaals een paar keer door. Verdeel het deeg in 3 gelijke stukken. En rol uit tot strengen van tussen de 40 tot 50 cm. Vlecht de 3 strengen in elkaar op een bakplaat met bakpapier. Ik begon in het midden en werkte zo naar de uiteinden, leg de ongekookte eieren in de vlecht. Duw de uiteinden van de vlecht onder de vlecht. Dek de deegvlecht af met de theedoek en laat weer 45 min. rijzen. Verwarm de oven op 190 graden.

Verwijder de theedoek en klop 1 ei los en bestrijk de bovenzijde van het deeg. Bak het brood in ca. 30 min. in de oven tot het mooi goudbruin en gaar is. Laat afkoelen op een rooster.

 

Tip: Je kunt ook 4 kleine broodkransen van het deeg maken en hier eventueel een ei in het midden zetten.