Perencake met kaneel

04-10-2025 08:00

Categorie: Bakrecepten   Aantal: 10 personen   Bereidingstijd: 25 minuten   Oventijd: 1 uur

Ingrediënten:

200 g suiker

240 g boter (of margarine, en een beetje extra om in te vetten) (Kerrygold)

280 g zelfrijzend bakmeel

1 zakje vanillesuiker

1 snuf zout

4 grote eieren

2 peren

1 el citroensap

50 g pecannoten

½ el kaneel

1 el maïzena

4 cm gember (geraspt, optioneel)

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175°C.

 

Vet een bakvorm goed in en leg eventueel een velletje bakpapier op de bodem, hierdoor gaat hij er makkelijker uit.

 

Schil de peren en snijd in stukjes (bewaar een paar schijfjes voor bovenop de cake), doe de stukjes met het citroensap in een kom en voeg maïzena toe (bloem kan eventueel ook) en meng door elkaar. Hierdoor zakken de stukjes fruit niet naar de bodem van de cake tijdens het bakken.

Mix de suiker met de vanillesuiker en boter romig.

 

Mix een voor een de eieren erdoor. Voeg eventueel de verse gember fijn geraspt en zonder schil toe.

 

Doe het zelfrijzend bakmeel met een snufje zout erbij. Spatel of mix nog een keer goed door.

 

Hak de pecannoten grof.

 

Schep deze met de stukjes peer en het kaneelpoeder door het cakebeslag.

Doe het cakebeslag in de bakvorm.

 

Steek de bewaarde plakjes peer aan de bovenzijde van de cake en bestrooi eventueel de bovenzijde met wat fijngehakte pecan.

 

Zet de perencake ca. 60 min. in de oven tot hij mooi gerezen en gaar is. Controleer met een prikker of de cake er droog en schoon uit komt.

 

Snijd met een scherp mes langs de rand van de cake en stort hem ca. 15 min. na het uit de oven halen op een rooster en laat afkoelen.

 

Tips: Zorg dat alle ingrediënten voor de cake op dezelfde temperatuur zijn en voeg ze beetje bij beetje toe om schiften te voorkomen.

 

Vervang de pecannoten ook eens door walnoten.