Poffertjes

19-03-2022 08:00

Categorie: Bakrecepten   Aantal: ca. 50 stuks   Bereidingstijd: 1 uur   Rusttijd: 20 minuten   Baktijd: 4-8 minuten

 

Ingrediënten:

2 eieren

350 ml melk

250 g bloem (volkoren)

2 tl bakpoeder

100 g boter

Snuf zout

1 el stroop

Poedersuiker om te garneren

 

Benodigdheden:

Doseerfles of sausfles

Mixer

Poffertjespan

 

Bereiding:

Meng de bloem met het bakpoeder en zout. Maak een kuil in het midden en voeg de eieren toe en de melk. Mix door elkaar.

 

Smelt 50 g boter en voeg dit samen met de stroop toe aan het beslag. Mix nogmaals goed door elkaar. Laat het beslag 20 min. rusten en verwarm de poffertjespan op middelhoog vuur. Doe wat van het beslag in de doseerfles.

Vet de poffertjespan goed in met wat van de overgebleven 50 g boter. Wees niet te zuinig, er mag een klein laagje boter in de holtes staan. Spuit het beslag in de holtes en vul ze tot ca. 90% tot net onder de rand. Bak ze ca. 1 a 2 min. tot er aan de bovenzijde belletjes komen, ze moeten wel nog vloeibaar zijn aan de bovenzijde. Keer ze dan met een vorkje of satéprikker om. Zitten ze nog vast? Wacht dan nog even met om draaien tot ze loslaten en/of gebruik de volgende keer wat meer boter om in te vetten.

Bak ook de andere zijde van de poffertjes goudbruin. Haal ze uit de pan met een vorkje en vet de pan weer opnieuw in. Bak de volgende batch en herhaal dit tot het beslag op is. Serveer de poffertjes met wat poedersuiker en eventueel een extra klontje boter.

 

Tips: Vaak moet de pan in het begin goed op temperatuur komen, zeker een gietijzerenpan, en is de kans groter dat de eerste batch mislukt net als bij een pannenkoek. Dit is niet erg, ga gewoon door. En oefening baart kunst.

 

De binnenste holtes van de poffertjespan zijn vaak heter en hierdoor sneller klaar dan de buitenste. Begin met het vullen van de binnenste en zodra de hele pan gevuld is kun je vaak al de binnenste omdraaien.

 

Gebruik je een gietijzeren poffertjespan? Maak deze dan niet schoon met zeep maar kras de grootste restjes er af en maak eventueel schoon met een beetje warm water. Wrijf hem daarna in met een beetje olie.