Praliné torentje

22-12-2020 08:00
Categorie: Nagerechten   Aantal: 4 personen   Bereidingstijd: 75 minuten
 

 

Ingrediënten:

50 gr praliné- of hazelnootpasta

125 ml verse slagroom

60 g boter, gesmolten

60 g poedersuiker

50 g bloem

2 eiwitten

10 g cacao

2 el hazelnoten

2 el suiker

 

Bereiding:

Verwarm de oven op 180 graden. Klop de eiwitten met een brandschone mixer helemaal stijf. Roer de poedersuiker, bloem, cacao en gesmolten boter er door. Laat het beslag afkoelen totdat het goed smeerbaar wordt. Neem een klein beetje beslag en smeer deze dun uit op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Het beste kun je hiervoor een plastic spatel gebruiken die bevochtigd is met water. Maak mooie rondjes of gebruik vormpjes hiervoor. Zet de koekjes ongeveer 8 minuten in de oven en laat ze daarna afkoelen.

Mix de slagroom met een mixer bijna helemaal stijf. Mix op het allerlaatst de pralinépasta er door heen en bewaar zolang in de koelkast. Hak of sla de hazelnoten fijn. Verwarm de eetlepels water samen met de suiker in een pannetje en roer een keer door in het begin voordat de suiker opgelost is. Laat daarna op middelhoog vuur staan totdat er belletjes komen die licht bruin verkleuren. Roer niet, hierdoor gaat de suiker kristalliseren. Zet het vuur uit en laat de karamel nog een minuutje indikken totdat hij mooi stroperig is.

Trek met een lepeltje mooie dunne sliertjes op een stuk bakpapier. Je kunt ook vormen maken zoals een ster. Laat afkoelen. Leg steeds een koekje op een bord en spuit er een mooie toef praline mousse op en herhaal dit nog twee keer zodat je een mooi torentje krijgt. Bestrooi met de hazelnoten kruimels en decoreer met de harde karamelvormpjes.

 

Voor een supersnelle versie kun je ook kleine koekjes uit een verpakking nemen.