Ruimtestation ISS blijft in gebruik tot 2030

02-01-2022 08:00

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Categorie: Technologie

Wind zorgt voor minder luchtvervuiling tijdens jaarwisseling

Foto: Marika Delaux, Redactie: Iza Oosterbosch

 

De Amerikaanse regering heeft toegezegd dat het ruimtestation ISS in gebruik blijft tot 2030. Dat schrijft NASA-topman Bill Nelson in een blog. Eerder kreeg NASA toestemming om het ruimtestation te gebruiken tot 2024.

 

"Het internationale ruimtestation is een baken van vreedzame internationale wetenschappelijke samenwerking en heeft de mensheid meer dan twintig jaar geholpen met enorme wetenschappelijke, educatieve en technologische ontwikkelingen", schrijft Nelson, die blij is dat NASA haar werkzaamheden langer mag voortzetten op het ISS.

 

De verlenging van de activiteiten tot 2030 helpt NASA "een goede overgang mogelijk te maken naar één of meerdere commerciële ruimtestations aan het eind van dit decennium".

 

Om de kosten te drukken vraagt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie de private sector steeds vaker om hulp bij het ontwikkelen van raketten en ruimtevoertuigen en -stations. Bovendien kan NASA dan focussen op eigen ambitieuze doelen, zoals een bemande missie naar de planeet Mars.

 

In december kende NASA omgerekend 367 miljoen euro toe aan drie bedrijven om ruimtestations en andere "commerciële bestemmingen" in de ruimte te maken. Het geld gaat naar Blue Origin van Jeff Bezos (130 miljoen dollar), Nanoracks (160 miljoen dollar) en Northrop Grumman (125,6 miljoen dollar). Axiom Space kreeg eerder al 140 miljoen dollar van NASA om aan een nieuw ruimtestation te werken.