Shell trapt op gaspedaal en gaat sneller verduurzamen

09-06-2021 08:00

Categorie: Economie

Shell trapt op gaspedaal en gaat sneller verduurzamen

Foto: Sabrine el Alami, Redactie: Roy Toet

 

Shell versnelt zijn strategie om te verduurzamen. Die belofte doet topman Ben van Beurden woensdag in een reactie op de uitspraak van de rechter twee weken geleden, dat de klimaatplannen van het bedrijf niet ver genoeg gaan. In een verklaring rept hij van een uitdaging die Shell niet uit de weg gaat, ook al herhaalde van Beurden dat hij verwacht dat het bedrijf in beroep zal gaan tegen de uitspraak.

 

Shell belooft desalniettemin op zoek te gaan naar manieren om de uitstoot nog verder terug te brengen, zonder dat de winstgevendheid van de onderneming in gevaar komt. Volgens Van Beurden gaat Shell extra investeren in laadinfrastructuur voor elektrische auto's, waterstof en zonne- en windenergie. Daarnaast wil het bedrijf nog meer inzetten op biobrandstoffen.

 

De topman verwacht dat de olieproductie de komende jaren niet meer boven de piek van 2019 uit zal komen, toen ongeveer 1,7 miljoen vaten olie uit de grond werden gehaald. Shell doet onder meer in Brazilië, Mexico en Nigeria aan oliewinning.

 

Van Beurden benadrukt dat iedereen die zich zorgen maakt over de toekomst van de planeet, dus ook Shell, hetzelfde doel voor ogen heeft: het halen van de klimaatdoelen van Parijs. De uitspraak van de rechter verandert daar volgens van Beurden niets aan.

 

'Shell is eruit gepikt'

Wel is hij naar eigen zeggen nog altijd verbaasd over de uitspraak en teleurgesteld dat Shell er als bedrijf is uit gepikt. Van Beurden wijst erop dat Shell niet het enige bedrijf kan zijn dat gedwongen wordt om zijn uitstoot te verminderen.

 

Als Shell per direct zou stoppen met de verkoop van benzine en diesel, zou dat volgens de topman de uitstoot van Shell zeker verminderen. De wereld zou er echter niet bij zijn gebaat, omdat mensen dan elders gaan tanken. "De maatschappij moet dringend actie ondernemen tegen klimaatverandering", vervolgt Van Beurden. "Maar een rechtbank die één energiemaatschappij opdraagt haar emissies en die van haar klanten te verlagen, is niet het antwoord."

 

"Willen bedrijven met succes investeren, dan hebben zij ook een doortastend, duidelijk en consistent overheidsbeleid nodig", vervolgt hij. Volgens Van Beurden is samenwerking ook noodzakelijk.

 

De olie- en gasreus moet in 2030 zorgen dat het 45 procent minder CO2 uitstoot ten opzichte van 2019. Daarbij moet ook rekening gehouden worden met de uitstoot door gebruikers van producten van Shell. Meer dan 90 procent van de uitstoot waarvoor Shell verantwoordelijk is, is afkomstig van het gebruik van de producten die het concern verkoopt. "Maar naar mijn mening helpt dit niet de wereldwijde CO2-uitstoot te verminderen", aldus van Beurden.