Speculaaskoeken met amandelspijs

04-12-2021 08:00

Categorie: Bakrecepten   Aantal: 6 stuks   Bereidingstijd: 40 minuten   Oventijd: 15 minuten   Rusttijd: 1 uur

 

Ingrediënten:

220 g bloem

120 g boter (op kamertemperatuur)

100 g donkerbruine basterdsuiker

1 ei

Snufje zout

1 tl bakpoeder

1 el speculaaskruiden

150 g amandelspijs (zelfgemaakt of kant-en-klaar)

1 zakje vanillesuiker

6 amandelen

 

Materialen:

Mixer

Bakplaat met bakpapier

Deegroller

Uitsteekvorm (Rond ca. 12 cm met kartelrandje)

 

Bereiding:

Ga je amandelspijs zelf maken? Maak deze dan eerst. Breng de boter voor de koeken alvast op kamertemperatuur.

 

Klop het ei los in een kommetje.

 

Mix de boter kort met de mixer. Voeg dan de basterdsuiker en de helft van het ei toe.

 

Voeg dan de bloem, snufje zout, bakpoeder, speculaaskruiden en kaneel toe en mix tot een deeg. Wikkel in folie en druk plat. Laat een uur in de koelkast goed koud worden, 20 min. in de vriezer kan ook.

Verwarm de oven voor op 200°.

 

Meng de spijs met de vanillesuiker en een eetlepel ei tot een zacht geheel. Er blijft zo een klein beetje ei over voor het bestrijken van de koeken.

 

Neem het deeg en rol uit met behulp van een beetje extra bloem tot ca. 2 mm dikte. Druk er met een uitsteekvorm (van een tartelette of een ronde vorm van een kommetje) cirkels uit. Leg er 6 op de bakplaat met bakpapier.

Neem een klein balletje spijs en druk dit iets plat en leg in het midden van de deeg cirkels. Leg een andere deegcirkel erop en druk de randen dicht met een vork. Als het deeg erg plakkerig is of wordt dan voeg je een beetje extra bloem toe en leg je het weer even in de koeling.

 

Bestrijk de koeken met de rest van het ei en druk er in het midden een amandel in.

 

Bak de koeken ca. 12 - 15 min. in de oven. Laat ze daarna afkoelen op een bakrooster.

 

Bewaar de gevulde speculaaskoeken in een afgesloten trommel op een droge koele plek maximaal 5 dagen.