Tiramisu taart

09-12-2023 08:00

Categorie: Nagerechten   Aantal: 10 personen   Bereidingstijd: 25 minuten   Oventijd: 30 minuten

 

Ingrediënten:

230 g bloem (+ om te bestuiven)

125 g koude boter (+ om in te vetten)

70 g witte basterdsuiker

Snufje zout

½ ei

 

Vulling:

10 lange vingers

1 kopje sterke koffie

250 g mascarpone

100 g suiker

2 zakjes vanillesuiker

250 ml slagroom

1 el cacao

 

Benodigdheden:

Taartvorm van 28 cm

Spuitzak

Bakparels of Steunvulling

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C. Begin met de bodem: Meng het zout en de basterdsuiker door de bloem. Voeg dan de koude boter in stukjes toe en het halve ei. Mix tot een deeg dat je daarna kort met je handen tot een egale bal kneedt.

 

Bestrooi een werkvlak met een beetje bloem. Druk het deeg met je handen wat plat. Bestrooi ook de bovenzijde met een beetje bloem en rol het deeg verder uit met een deegroller tot hij een paar cm groter is dan de bodem van de bakvorm.

 

Vet de bakvorm in met een beetje boter. Verdeel de lap deeg (met behulp van je roller) over de bakvorm. Mocht het deeg scheuren kun je het makkelijk weer aan elkaar drukken. Snijd het overige deeg van de randen en prik met een vork gaatjes in de bodem.

 

Maak een stuk bakpapier iets vochtig en kreukel het op tot een bal. Vouw weer uit elkaar en leg op de bodem. Verdeel hier de steunvulling op. Zet dit 15 min. in de oven. Haal de bakvorm daarna uit de oven, verwijder de steunvulling en het bakpapier en bak de vorm nogmaals 15 min. in de oven. Laat vervolgens afkoelen.

 

Maak dan de vulling: Mix de slagroom, suiker, vanillesuiker en mascarpone tot een romig mengsel.

Besmeer de bodem van de taartvorm met een dun laagje van dit roommengsel, gebruik ca. ⅓ deel. Doop de lange vingers een paar seconden in de koffie en leg ze op de bodem met laagje room. Druk ze er iets in.

 

Doe de rest van het roommengsel in een spuitzak en maak kleine toefjes op de taart met lange vingers tot hij helemaal bedekt is.

Bestrooi de bovenzijde van de tiramisutaart met een beetje cacao met behulp van een zeefje.

 

Tips: Voeg een scheutje likeur zoals amaretto toe aan de koffie voor een versie met alcohol.

 

Je kunt ook een kant en klaar deeg gebruiken van een rol.

 

Bewaar de tiramisu taart in de koelkast, max. 3 dagen.