Ultieme outdoor dichtbij: Luxemburg

24-05-2021 08:00

Categorie: Reizen

Ultieme outdoor dichtbij: Luxemburg

Foto: Marika Delaux, Redactie: Robin Buitenhek

 

Uitgestrekte bossen, machtige rotsformaties en idyllische rivieren... zo klein als Luxemburg is, zo talrijk zijn de outdooropties. Je kunt hier heel wat natuur opsnuiven op slechts een paar uurtjes rijden van huis.

 

Zag je dit kleine land tot nu toe wellicht over het hoofd? Dan is dit je kans op een nieuwe ontdekking. Op naar een portie outdoor in het Groothertogdom.

 

Te voet op de Escapardenne Lee Trail
Ontdek de diversiteit van Luxemburg te voet van de noordelijke regio Éislek met z’n uitgestrekte bossen en ruige landschap tot aan het centraal gelegen Mullerthal, ook wel Klein Zwitserland genoemd, met z’n imposante rotsformaties en groene wildernis.

De Mullerthal Trail is het neusje van de zalm voor wandelliefhebbers, maar ook rondom Luxemburg Stad vind je verrassende routes zoals de Wenzel Circular Walk. Het web aan wandelroutes is duizelingwekkend uitgebreid voor een landje met zo’n beperkte oppervlakte.

Je wandelt ‘m doorgaans in delen, zoals het stuk van Ettelbruck naar Bourscheid-Moulin. Klim vlak voor het eindpunt Bourscheid-Moulin nog een stukje verder naar het hoog boven het landschap uittorende kasteel Bourscheid voor een panoramisch uitzicht met op de voorgrond de rivier de Sûre.

Peddelend de Sûre af
Ronn’s Bikes Kajak & Kanu in Wallendorf is een prima startpunt voor een tocht. De Sûre behoort tot het stroomgebied van de Moezel en vormt in dit deel van Luxemburg de grens met Duitsland. Vervoer terug naar de opstapplaats is een peulenschil met het openbaar vervoer. Dat is gratis is in heel Luxemburg.

 

Lees: Meer kajakken in Luxemburg.

Overnachten in de natuur
Geen land dat zo ingericht is op kamperen als Luxemburg lijkt het wel. Je struikelt in het hele land over de campings (meestal klein, persoonlijk en intiem, soms groot en gezellig) maar vrijwel altijd in het groen. Wil je een keer echt wat bijzonders, rijd dan door naar de regio Guttland en overnacht in een paddenstoel. De zon zakt achter de middeleeuwse kasteelmuren als je je bed opzoekt via een klein laddertje. Avontuur in Luxemburg zit ’m ook in de details.

 

Lees:   Meer accomodaties in Luxemburg . 

Op de pedalen over de ‘Red Rocks’
Tijd voor het ruige werk, want in de zuidelijke regio Minett is er niets lieflijks meer aan. Stap op een mountainbike voor een stuk over de Ellergronn Trail door het gelijknamige natuurreservaat of ga voor de kuitenbijters op de Haard Trail, een route van ruim 24 km door het hart van de Minett met als startpunt Dudelange. Het is alsof je door een ander werelddeel fietst. De Minett ademt overal nog het oude mijnleven uit.

De panoramische uitzichten onderweg op de fiets zijn meer dan de moeite waard. Met de transportservice van Move We Carry wordt je bagage gratis van A naar B gebracht. Mountainbiken in Minett.

 

Lees: Meer fietsen in Luxemburg.