Vegan appeltaart

28-09-2024 08:00

Categorie: Bakrecepten   Aantal: 1 taart   Bereidingstijd: 20 minuten  Rusttijd: 30 minuten  Oventijd: 20 minuten

 

Ingrediënten:

350 g bloem

100 g suiker

Snufje zout

200 g plantaardige boter (op kamertemperatuur)

50 ml kokosmelk (Go-Tan)

1200 g Elstar appels

2 el suiker

100 g rozijnen

1 tl koek- en speculaaskruiden

50 ml sojamelk (Alpro)

 

Benodigdheden:

Taartvorm of springvorm van ca. 22 tot 24 cm

Deegroller

Bakpapier

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C.

 

Begin met het maken van het deeg. Meng de bloem, 100 g suiker een snuf zout, de plantaardige boter en kokosmelk in een keukenmachine of kneed het met je handen tot een bal.

 

Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het 30 min. rusten in de koelkast.

Terwijl het deeg rust, bereid je de vulling voor. Schil de appels en snijd in blokjes. Doe ze daarna in een kom en voeg suiker, rozijnen en koek- en speculaaskruiden toe. Mix het goed door elkaar.

 

Haal het deeg uit de koelkast en snijd een derde van het deeg eraf. Bewaar dit voor de stroken bovenop. Rol twee derde uit op een met bloem bestrooid werkblad. Steek met de rand van de springvorm de bodem uit het deeg. Leg de ronde lap deeg vervolgens op de bodem.

 

Snijd brede stroken uit de rest van het deeg en bekleed hier de randen mee. Druk alles goed aan elkaar. Snijd met een mesje de bovenrand een beetje bij zodat hij overal even hoog is.

Schep het appelmengsel in de taartvorm en verdeel het gelijkmatig over de bodem.

 

Rol de rest van het deeg uit en snijd er stroken van om een vlechtwerk over de taart te maken. Leg de stroken op de appelvulling in een vlechtpatroon. Druk de randen van het deeg goed aan en besmeer alles met nog een beetje sojamelk.

Bak de taart in 60-70 min. in de oven, of tot het deeg goudbruin is en de appels zacht zijn.

 

Haal de taart uit de oven en laat hem volledig afkoelen voordat je hem aansnijdt.