Voedzame quinoa burgers

27-10-2022 08:00

Categorie: Hoofdgerechten   Aantal: 4 stuks   Bereidingstijd: 15 minuten   Oventijd: 30 minuten   Rusttijd: 15 minuten

 

Ingrediënten:

60 g quinoa

180 ml water

1 el olijfolie

1 ui

2 teentjes knoflook

50 g walnoten

250 g zwarte bonen (uit blik)

75 g tomatenpuree

1 tl gerookte paprikapoeder

1 tl komijnpoeder

Peper en zout naar smaak

Handje verse peterselie

4 broodjes

 

Toppings:

4 handjes ijsbergsla

½ komkommer

2 tomaten

1 avocado

Vegan mayonaise

 

Benodigdheden:

Bakpapier

Bakplaat

Koekenpan

Staafmixer

Steelpan

 

Bereiding:

1. Zet een steelpan op het vuur en verwarm het water. Doe de quinoa erbij en breng aan de kook. Kook de quinoa tot het water is opgenomen. Haal de pan daarna van het vuur en laat de quinoa afkoelen.

 

2. Snijd de ui en knoflook in de tussentijd fijn en verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan. Fruit de ui en knoflook 3-4 min. Zet het vuur uit en doe het in een kom.

 

3. Doe de walnoten in een keukenmachine of hak ze heel fijn. Doe ze vervolgens in een bakje en zet opzij.

4. Hak ook de verse peterselie fijn.

 

5. Verwarm de oven voor op 180° en bekleed een ovenplaat met bakpapier.

 

6. Spoel de zwarte bonen goed af en voeg ze toe aan de kom met ui en knoflook. Voeg ook de tomatenpuree, paprikapoeder, komijnpoeder, peper en wat zout toe.

 

7. Gebruik een staafmixer om de ingrediënten te mixen. Het hoeft niet perfect glad te zijn, zo houd je namelijk wat structuur in de burger.

 

8. Voeg de verkruimelde walnoten, gekookte quinoa en de verse peterselie toe en mix alles goed door elkaar. Voeg, indien nodig, een eetlepel bloem of havermeel toe om de burgers nog wat steviger te maken.

9. Maak met je handen 4 grote burgers en leg ze op de bakplaat. Besmeer ze met een klein beetje olie.

 

10. Zet de bakplaat in de oven en bak de burgers 30-35 min. Haal de bakplaat uit de oven en laat de burgers nog even afkoelen, zo voorkom je dat ze uit elkaar vallen.

 

11. Snijd in de tussentijd de broodjes open en snijd de tomaat, komkommer en avocado in plakjes.

 

12. Besmeer de broodjes met een beetje vegan mayonaise en leg er wat ijsbergsla, tomaat en komkommer bovenop. Leg er vervolgens de quinoa burger bovenop en maak het af met wat plakjes avocado en de andere helft van het broodje.

 

13. Serveer de burger (meteen) met frietjes op een salade.

 

14. Bewaartip: Bewaar de burgers in de vriezer. Je kunt deze tot wel 2-3 maanden bewaren. Mocht je ze uit de vriezer halen, bak ze dan nog eventjes met wat olie in een koekenpan.

 

15. Budgetrecept: Je maakt dit recept al vanaf €2,- per persoon.