Vrijwilligers gevraagd om nesten van eikenprocessierupsen te tellen

23-06-2021 08:00

Categorie: Dieren

Vrijwilligers gevraagd om nesten van eikenprocessierupsen te tellen

Foto: Sabrine el Alami, Redactie: Enya van der Molen

 

Om een landelijk beeld te krijgen van de plaagdruk of overlast van de eikenprocessierups vraagt Kennisplatform Processierups aan gemeenten en vrijwilligers om nesten te gaan tellen, meldt het platform woensdag op Nature Today.

 

De hoge temperaturen van vorige week hebben geleid tot een versnelde ontwikkeling van de eikenprocessierups. De diertjes hebben hun kenmerkende brandharen gekregen die tot klachten bij mensen kunnen leiden. De overlast ontstaat als de haren uit de nesten waaien.

 

Een groot aantal gemeenten houdt de ontwikkeling van de eikenprocessierups al bij, maar een landelijk beeld ontbreekt nog, aldus het kennisplatform. Daarom krijgen vrijwilligers en gemeenten de opdracht om van minimaal dertig eiken het aantal nesten door te geven. Dat kan via een online formulier. Op de website van Nature Today staan tips voor bij het tellen.

 

Door de koude lente loopt de groei van de rupsen achter op andere jaren. Volgens het kennisplatform ziet het er momenteel niet naar uit dat de plaag weer zo groot zal zijn als in het piekjaar 2019.