Zandkoekjes met glazuur 'bloedspetters'

27-10-2021 08:00

Categorie: Bakrecepten   Aantal: 24 stuks   Bereidingstijd: 30 minuten   Oventijd: 2 uur   Wachttijd: 1 uur

 

Ingrediënten:

1/2 citroen

250 g tarwebloem

1/4 tl zout

125 g witte basterdsuiker

185 g ongezouten roomboter

1 middelgroot ei

50 g poedersuiker

1 el bietensap

 

Benodigdheden:

Vershoudfolie

Deegroller

Ronde uitsteekvorm (Ø 6 cm)

Bakpapier

Bakkwastje

 

Bereiding:

Boen de citroen schoon en rasp de gele schil. Meng de bloem met het zout en de suiker. Voeg de boter en het citroenrasp toe en kneed tot een samenhangend deeg. Verpak in vershoudfolie en leg het minimaal 1 uur in de koelkast.

 

Verwarm de oven voor op 175 °C. Kneed het deeg kort door, zodat het makkelijker uit te rollen is. Bestuif het werkblad licht met bloem en rol het deeg uit tot een plak van een ½ cm dik. Steek er met de koekjes­ steker zoveel mogelijk rondjes uit. Rol het overgebleven deeg steeds opnieuw uit en steek ook daar rondjes uit.

 

Leg de koekjes niet te dicht bij elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Klop het ei los en bestrijk de koekjes ermee met behulp van de bakkwast. Bak de koekjes 12-­15 min., tot ze lichtbruin kleuren met iets donkerdere randjes. Til het bakpapier met de koekjes van de bakplaat en laat de koekjes minstens 30 min. afkoelen.

 

Roer een glazuur van de poedersuiker en het bietensap. Sprenkel het glazuur op de koekjes, zodat het ‘bloedspetters’ lijken.