Zo veel fans willen de twaalf gastlanden toelaten bij hun EK-wedstrijden

08-04-2021 08:00

Categorie: Sport

Zo veel fans willen de twaalf gastlanden toelaten bij hun EK-wedstrijden

Foto: Marika Delaux, Redactie: Gilles de Kock

 

De twaalf gastlanden van het EK voetbal van komende zomer moesten woensdag een plan indienen met betrekking tot het minimumaantal toeschouwers bij de duels in hun stadion. Een overzicht van de voorstellen, waarover de UEFA op 28 april een oordeel zal vellen.

 

Amsterdam, Johan Cruijff ArenA

Capaciteit: 54.000
EK-duels: Nederland-Oekraïne (13 juni), Nederland-Oostenrijk (17 juni), Nederland-Noord-Macedonië (21 juni), één achtstefinaleduel (26 juni).
Plan voor aantal toeschouwers: De KNVB zet in op minimaal 12.000 supporters per duel, wat neerkomt op 25 procent van de capaciteit van de ArenA. Gijs de Jong, toernooidirecteur van de EK-wedstrijden in Amsterdam, hoopt dat het aantal nog zal stijgen naar 20.000 of misschien zelfs 30.000 fans. Als de staat van de pandemie in juni slechter is dan ingeschat, kan het aantal toeschouwers echter ook naar beneden worden bijgesteld.

 

Bakoe (Azerbeidzjan), Baku Olympic Stadium

Capaciteit: 69.000
EK-duels: Wales-Zwitserland (12 juni), Turkije-Wales (16 juni), Zwitserland-Turkije (20 juni), één kwartfinaleduel (3 juli).
Plan voor aantal toeschouwers: Nog niet bekendgemaakt. Een week voor het eerste EK-duel in Bakoe zal de Grand Prix van Azerbeidzjan in de Formule 1 in ieder geval zonder publiek worden afgewerkt in de hoofdstad.

 

Bilbao (Spanje), San Mamés

Capaciteit: 53.000
EK-duels: Spanje-Zweden (14 juni), Spanje-Polen (19 juni), Slowakije-Spanje (23 juni), één achtstefinaleduel (27 juni).
Plan voor aantal toeschouwers: Bilbao meldde woensdag dat het San Mamés voor 25 procent wil vullen (ruim 13.000 toeschouwers), maar de lokale overheid werd al snel teruggefloten door de Spaanse voetbalbond. Volgens de RFEF zijn de zeven voorwaarden die de Baskische stad stelt onhaalbaar en kunnen er daardoor geen wedstrijden met fans worden georganiseerd.

 

Boekarest (Roemenië), Arena Nationala

Capaciteit: 54.000
EK-duels: Oostenrijk-Noord-Macedonië (13 juni), Oekraïne-Noord-Macedonië (17 juni), Oekraïne-Oostenrijk (21 juni), één achtstefinaleduel (28 juni).
Plan voor aantal toeschouwers: De Roemeense regering wil 13.000 fans (zo'n 25 procent van de capaciteit van het stadion in Boekarest) toelaten per EK-duel.

 

Boedapest (Hongarije), Puskás Aréna

Capaciteit: 68.000
EK-duels: Hongarije-Portugal (15 juni), Hongarije-Frankrijk (19 juni), Portugal-Frankrijk (23 juni), één achtstefinaleduel (27 juni).
Plan voor aantal toeschouwers: Nog niet bekendgemaakt. De Hongaarse regering heeft eerder wel gezegd dat alleen gevaccineerde fans in het stadion mogen zitten bij EK-duels.

 

Kopenhagen (Denemarken), Parken

Capaciteit: 38.000
EK-duels: Denemarken-Finland (12 juni), Denemarken-België (17 juni), Rusland-Denemarken (21 juni), één achtstefinaleduel (28 juni).
Plan voor aantal toeschouwers: De Deense regering wil minimaal 12.000 fans (zo'n 30 procent van de capaciteit) toelaten per EK-duel.

 

Dublin (Ierland), Aviva Stadium

Capaciteit: 51.000
EK-duels: Polen-Slowakije (14 juni), Zweden-Slowakije (18 juni), Zweden-Polen (23 juni), één achtstefinaleduel (29 juni).
Plan voor aantal toeschouwers: Ierland moet vrezen voor zijn EK-wedstrijden. "We hebben de UEFA er vandaag van op de hoogte gebracht dat we gezien de pandemie niet in de positie zijn om zekerheid te geven over een minimumaantal toeschouwers", meldde de Ierse bond FAI woensdag in een verklaring.

 

Glasgow (Schotland), Hampden Park

Capaciteit: 51.000
EK-duels: Schotland-Tsjechië (14 juni), Kroatië-Tsjechië (18 juni), Kroatië-Schotland (22 juni), één achtstefinaleduel (29 juni).
Plan voor aantal toeschouwers: De Schotse regering heeft toestemming gegeven voor 12.000 fans in Hampden Park, 25 procent van de capaciteit.

 

Londen (Engeland), Wembley

Capaciteit: 90.000
EK-duels: Engeland-Kroatië (13 juni), Engeland-Schotland (18 juni), Tsjechië-Engeland (22 juni), één achtstefinaleduel (26 juni), twee halve finales (6 en 7 juli), finale (11 juli).
Plan voor aantal toeschouwers: Volgens het spoorboekje van de Engelse regering mogen er vanaf half mei maximaal 10.000 fans in stadions zitten en vanaf 21 juni een ongelimiteerd aantal. De Engelse bond FA heeft bij de UEFA echter een plan ingediend; daarin mogen bij alle groepsduels op Wembley zeker 20.000 toeschouwers aanwezig zijn, en bij de wedstrijden in de knock-outfase nog veel meer.

 

München (Duitsland), Allianz Arena

Capaciteit: 70.000
EK-duels: Frankrijk-Duitsland (15 juni), Portugal-Duitsland (19 juni), Duitsland-Hongarije (23 juni), één kwartfinaleduel (2 juli).
Plan voor aantal toeschouwers: Vanwege de slechter wordende coronacijfers in Duitsland is er onzekerheid over het aantal fans dat München wil toelaten bij zijn vier EK-wedstrijden. Een woordvoerder van het lokale bestuur van de stad wilde woensdag alleen zeggen dat er een plan, waarin "verschillende scenario's" zijn uiteengezet, is ingediend bij de UEFA. "Het is zeker mogelijk en wenselijk dat er fans in het stadion zullen zijn. Maar welk scenario het wordt, hangt af van de status van de pandemie in juni en juli."

 

Rome (Italië), Stadio Olimpico

Capaciteit: 68.000
EK-duels: Turkije-Italië (11 juni), Italië-Zwitserland (16 juni), Italië-Wales (20 juni), één kwartfinaleduel (3 juli).
Plan voor aantal toeschouwers: De Italiaanse voetbalbond zegt dat er fans aanwezig zullen zijn in Rome, dat onder meer de openingswedstrijd van het EK mag organiseren. Volgens de Italiaanse regering kon vanwege de onzekerheid door de pandemie geen specifiek getal worden genoemd voor de deadline van de UEFA.

 

Sint-Petersburg (Rusland), Krestovsky-stadion

Capaciteit: 61.000
EK-duels: België-Rusland (12 juni), Finland-Rusland (16 juni), Finland-België (21 juni), één kwartfinaleduel (2 juli).
Plan voor aantal toeschouwers: Het lokale organisatiecomité verwacht "minimale restricties" bij de vier EK-duels. "We hebben al een akkoord dat het stadion voor minimaal 50 procent gevuld zal zijn bij elke wedstrijd."

 

Bekijk het programma van het EK