Recept van de maand

Elke maand plaatsen wij een nieuw recept op de website. Wij hopen dat jullie het zullen kunnen maken en dat jullie het lekker zullen vinden.

 

 

Dit is het recept van: augustus 2025

 

Frambozentaart met limoen

Categorie: Bakrecepten   Aantal: 12 personen   Bereidingstijd: 30 minuten   Oventijd: 30 minuten   Afkoeltijd: 1 uur

 

Ingrediënten:

300 g frambozen

250 g mascarpone

200 ml slagroom

1 limoen (rasp en sap)

75 g poedersuiker

3 el pistachenoten (ongezouten)

 

Bodem:

230 g bloem (+ om te bestuiven)

125 g boter (+ om in te vetten)

70 g witte basterdsuiker

Snufje zout

½ stuk ei

 

Benodigdheden:

Bakpapier

Steunvulling

Deegroller

Mixer

Taartvorm (ca. 28 tot 30 cm)

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180ºC. Begin met de bodem: Meng het zout en de basterdsuiker door de bloem. Voeg dan de koude boter in stukjes toe en het halve ei. Mix tot een deeg dat je daarna kort met je handen tot een egale bal kneedt.

Bestrooi een werkvlak met een beetje bloem. Druk het deeg met je handen wat plat. Bestrooi ook de bovenzijde met een beetje bloem en rol het deeg verder uit met een deegroller tot hij een paar cm groter is dan de bodem van de bakvorm. Vet de bakvorm in met een beetje boter. Verdeel de lap deeg (met behulp van je roller) over de bakvorm. Mocht het deeg scheuren kun je het makkelijk weer aan elkaar drukken. Snijd het overige deeg van de randen en prik met een vork gaatjes in de bodem.

 

Maak een stuk bakpapier iets vochtig en kreukel het op tot een bal. Vouw weer uit elkaar en leg op de bodem. Verdeel hier de steunvulling op. Zet dit 15 min. in de oven. Haal de bakvorm daarna uit de oven, verwijder de steunvulling en het bakpapier en bak de vorm nogmaals 15 min. in de oven.

Laat de bodem afkoelen. Mix de slagroom lobbig en voeg dan de mascarpone toe en mix tot een stevig roommengsel. Rasp de limoen en pers hem uit. Voeg het limoensap, rasp en poedersuiker toe aan de room en mix erdoor. Verdeel de limoenroom over de bodem zodra deze geheel is afgekoeld.

 

Verdeel de frambozen erover en hak de pistache fijn en garneer de frambozentaart hiermee. Bestrooi eventueel nog met wat extra poedersuiker.

 

Tip: Bewaar de taart afgedekt in de koelkast max. 3 dagen.