Recept van de maand

Elke maand plaatsen wij een nieuw recept op de website. Wij hopen dat jullie het zullen kunnen maken en dat jullie het lekker zullen vinden.

 

 

Dit is het recept van: oktober 2025

 

Plaattaart met appel

Categorie: Bakrecepten   Aantal: 12 stuks   Bereidingstijd: 1 uur  Oventijd: 40 minuten

 

Ingrediënten:

1 el citroensap

400 g zelfrijzend bakmeel + extra om te bestuiven

200 g lichte basterdsuiker

250 g boter (in blokjes) (Kerrygold)

1 ei (losgeklopt)

Snufje zout

1 zakje saffraan (0,05 g)

6 appels (Elstar)

3 tl kaneel (gemalen)

1 el kardemompoeder

2 el suiker

150 g rozijnen

55 g amandelschaafsel

 

Benodigdheden:

Bakpapier

Vershoudfolie

Roller

Bakplaat van ca. 40x30 cm

 

Bereiding:

Meng het zelfrijzend bakmeel met de basterdsuiker en boter in een kom. Voeg het ei en zout toe en kneed tot een bal. Wikkel de bal in vershoudfolie en leg 30 min. in de koelkast.

Verwarm de oven op 175°C. Voeg de saffraan toe aan het citroensap en laat even weken. Schil ondertussen de appels, verwijder het klokhuis en snijd in stukjes. Giet het citroensap over de appels en voeg de kaneel, kardemompoeder en de eetlepels suiker toe en schep goed door elkaar. Snijd een stuk bakpapier in ongeveer de grote van de bakplaat. Haal het deeg uit de koelkast en rol het deeg uit op het stuk bakpapier en leg daarna op de bakplaat.

Schep de stukjes appels erop en houd ongeveer 1 cm van de rand vrij. Verdeel ook de rozijnen erover en druk zachtjes een beetje aan. Verdeel als laatste het amandelschaafsel erover en zet ongeveer 40 min. in het midden van de oven. Haal de plaattaart uit de oven en laat afkoelen. Snijd hem daarna in stukken.