Spelletjes
Speel gratis spelletjes. Klik of op de foto of op de link ernaast om het spelletje te spelen. De nieuwste en leukste spelletjes speel je online op www.kidsmagazinehilversum.nl.
Sudoku's
Het doel van Sudoku is om een 9x9-raster met cijfers in te vullen, zodat elke kolom, rij en 3x3-sectie de getallen tussen 1 en 9 bevat. Aan het begin van het spel zal het 9x9-raster enkele van de ingevulde vierkanten hebben ingevuld. Het is jouw taak om logica te gebruiken om de ontbrekende cijfers in te vullen en het raster te voltooien. Vergeet niet dat een zet niet correct is als:
- Elke rij meer dan één van hetzelfde nummer van 1 tot 9 bevat
- Elke kolom meer dan één van hetzelfde nummer van 1 tot 9 bevat
- Elk 3x3 raster meer dan één van hetzelfde nummer van 1 tot 9 bevat
Niveau's:
Figurensudoku's
Het doel is om alle figuren in alle lege cellen in te vullen zodanig dat elk figuur slechts eenmaal in een kolom (verticaal), in een rij (horizontaal) en in een blok (3x3 cellen) voorkomt. Als je de figurensudoku hebt opgelost, stuur dan een scan op met je geraden figurensudoku op naar ben.varzideh@gmail.com en je ontvangt binnen 24 uur een diploma in je e-mailadres binnen met daarin het aantal procent goedgeplaatste figuren en een cijfer.
IQ puzzels
Ben je er helemaal klaar voor om je hersenen eens stevig te laten werken? Dan zijn IQ puzzels de perfecte uitdagingen voor jou. De logische denkoefeningen, hersenbrekers en wiskundige vraagstukken bieden je hersenen training en uitdaging.
Scrabble
Elke speler probeert tijdens zijn beurt door het aanleggen van ten minste één van de zeven gepakte letters aan de al op het bord gelegde woorden een woord van ten minste twee letters te vormen, zodanig dat een zo hoog mogelijk aantal punten wordt behaald. De blanco blokjes mogen door de speler voor eender welke letter worden gebruikt (te vergelijken met een joker). Ze leveren zelf geen punten op. Vervolgens vult de speler zijn aantal letters weer blind aan tot zeven, tenzij er aan het eind van het spel minder over zijn. Het spel is voorbij als een van de spelers geen letters meer heeft (of als niemand meer een woord kan bedenken).
Spelregels:
- Woorden worden als bij een kruiswoordpuzzel horizontaal of verticaal gevormd, niet diagonaal.
- Het eerste woord van een spel wordt gelegd met een van de blokjes op de roze ster in het midden. De woordwaarde wordt verdubbeld.
- Gekleurde vakjes verliezen hun effect na de beurt waarin er een letter op is beland.
- Wie alle zeven letters in een beurt weet te leggen krijgt 50 punten extra.
- Een speler mag zijn/haar beurt ook gebruiken om één of meer van zijn letters te ruilen. Pas de volgende beurt mag dan weer een woord gelegd worden.
- Letters die naast elkaar liggen moeten altijd een deel van een woord vormen.
- Bij het einde van het spel wordt het puntenaantal van elke speler verminderd met de punten van de blokjes die hij nog over heeft. Heeft een speler geen blokjes meer over dan mag hij de restpunten van de andere spelers bijtellen.
Uitbreidingen:
Spelers bedenken vaak extra regels:
- Een gelegd blanco blokje mag tijdens iemands beurt worden omgewisseld voor de letter waar dit voor was gebruikt. In deze beurt mag wel of geen (afhankelijk van de afspraak) woord gelegd worden. de blanco telt niet voor punten.
- Officieel is het spel direct afgelopen als een speler geen blokjes meer heeft, maar meestal wordt daarna doorgespeeld tot alle blokjes op het bord liggen of niemand meer een woord kan maken.
- Vetoregel: een speler die nog niet aan de beurt is kan het woord van een andere speler afkeuren als hij zelf op dezelfde plek van het bord een woord kan maken dat meer punten oplevert. De speler waarvan het woord werd afgekeurd neemt zijn blokjes terug en moet een ander woord maken. Maar als die speler er direct na aan de beurt is mag hij/zij het ook afkeuren.
Hoge puntenaantallen
Veel punten zijn te behalen door:
- Gebruik van "dure" letters, zoals de Q10, Y8 en de W4 en die te leggen op een lichtblauw of donkerblauw vakje, waardoor de letterwaarde verveelvoudigt.
- Rode of roze vakjes te benutten en zo de woordwaarde te verveelvoudigen.
- Gelegde letters zowel in horizontale als in verticale zin een woord laten vormen, tot twee woorden naast of boven elkaar toe.
- Een al gelegd "duur" woord met één letter te verlengen tijdens het leggen van een ander woord dwars hierop.
- Een al gelegd "duur" woord met een deel te verlengen waardoor de woordwaarde (opnieuw) verveelvoudigt.
- Alle zeven letters in één beurt leggen.
Extreem voorbeeld: een Q10 die op een donkerblauw vakje deel uitmaakt van zowel een horizontaal als een verticaal woord levert alleen al 60 punten op!
Over het algemeen is het woordenboek (in Nederland en Vlaanderen veelal de Dikke Van Dale) de geaccepteerde scheidsrechter voor de toegestane woorden, hoewel ook de officiële ScrabbleWoordenLijst (gebaseerd op de Dikke Van Dale) in populariteit toeneemt. Tevens zijn er officieuze woordenlijsten in boekvorm en op cd-rom verkrijgbaar. De spelregels rond de toegestane woorden kunnen per taal verschillen. Door de spelers kunnen hierover onderling bepaalde afspraken worden gemaakt.
Het resultaat van een Scrabblepartij met een puntentotaal tussen 600 en 700 wordt beschouwd als "goed", tussen 700 en 800 als "zeer goed" en boven de 800 als "uitstekend". Voor het vergelijken van individuele scores moeten deze getallen worden gedeeld door het aantal deelnemers. De hoogst haalbare score van het Scrabblespel is onbekend en zal wel onbekend blijven.
Klik op zowel de spelbordknop als de letterblokjesknop hieronder om het spel in PDF-bestand te downloaden en vervolgens uit te printen.
Vier op een rij
De schijf bezet altijd het laagst beschikbare vak in een kolom. Een speler wint door met vier of meer van de schijven een aaneengesloten rij te vormen. De speler roept hierbij luid en duidelijk "Vier op een rij!" Een rij kan zowel horizontaal, verticaal als diagonaal worden gevormd en beëindigt het spel.
Klik op de knop hieronder om het spel in PDF-bestand te downloaden en vervolgens uit te printen.