Kerstboom breekbrood

24-12-2022 08:00

Categorie: Ontbijt   Aantal: 11 stuks   Bereidingstijd: 30 minuten  Oventijd: 25 minuten   Wachttijd: 1 uur en 15 minuten

 

Ingrediënten:

400 g bloem

250 ml lauwwarm water

7 g gist (1 zakje)

Snufje zout

1 ei

1 el pesto

Verse blaadjes basilicum (om te garneren)

 

Vulling:

2 bollen mozzarella

1 klein bakje of potje pesto (gekocht of zelfgemaakt)

 

Benodigdheden:

Bakplaat met bakpapier

 

Bereiding:

Meng het water met de gist. Doe de bloem in een grote kom en meng een snuf zout hierdoor. Voeg het water met gist toe en roer goed door elkaar. Kneed het daarna 10 min. met een mixer met deeghaken of met je handen goed door elkaar tot een soepel deeg. Voeg eventueel nog een beetje extra bloem toe als het deeg erg plakt.

 

Maak er een bal van leg deze in de kom die aan de binnenkant bestoven is met bloem. Dek de kom af met een iets vochtige theedoek en zet op een warme plek (bijvoorbeeld bij de verwarming of in de oven op 30°C). Laat het deeg ca. 45 min. rijzen.

Haal het deeg uit de kom en kneed nogmaals goed door. Draai 11 balletjes van het deeg. Rol of druk deze plat en leg een paar stukjes mozzarella en een tl pesto in het midden. Vouw heel goed dicht en rol weer tot een balletje. Herhaal met de rest.

 

Leg de gevulde balletjes deeg in de vorm van een boom op een bakplaat met bakpapier. Houd een beetje ruimte tussen de balletjes. Dek ze af met de vochtige theedoek en laat nogmaals 30 min. rijzen.

 

Verwarm de oven voor op 220°C.

Klop het ei los met 1 el pesto en bestrijk de balletjes aan de bovenzijde.

 

Bak de kerstboom van deegballetjes 20 tot 25 min. in de oven tot het deeg mooi gerezen en goudbruin is.

 

Serveer ze direct als ze nog een beetje warm zijn. Garneer eventueel met wat basilicum.

 

Tip: Je kunt dit brood van te voren maken. Bak ze dan net max. 5 min. korter. Dek ze nadat ze afgekoeld zijn goed af. Warm ze op in de oven voordat je ze gaat gebruiken.

 

Je kunt ook een pak kant en klaar brooddeeg gebruiken voor een snellere versie.