Oliebollen met krenten
Categorie: Hapjes en Snacks Aantal: 20 stuks Bereidingstijd: 45 minuten Rijstijd: 1 uur
Ingrediënten:
500 ml lauwe halfvolle melk
500 g bloem
1 zakje gedroogde gist a 7 g
4 el lichtbruine basterdsuiker
1 ei
Snufje zout
1 fles zonnebloemolie
Optioneel: 150 g krenten of 2 appels in stukjes
Bereiding:
Laat de krenten 15 min. wellen in water. Roer de gedroogde gist en de suiker door de melk en laat even wellen.
Zeef de bloem in een beslagkom en voeg een snufje zout toe. Giet langzaam de melk met gist er bij en klop met een mixer met deeghaken tot een plakkerig beslag. Mix het eitje er bij en schep daarna de krenten er door. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 60 min. rijzen. Het beslag moet ongeveer verdubbelen.
Verhit de zonnebloemolie op 180°C. Schep met olie bevochtigde lepels (of een ijslepel) een bol beslag in het vet. Na een paar seconden zie je de oliebol nog iets groter worden en komt hij naar boven drijven. Keer regelmatig om. Na ca. 6 min. zijn de oliebollen goudbruin en gaar van binnen. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi met poedersuiker.
5 tips om oliebollen te bakken:
1. Laat de krenten ook eens in rum wellen voor een lekkere smaak.
2. Laat het deeg rijzen op kamertemperatuur, bij een te warme temperatuur rijst het te snel en komen er te veel bellen in het beslag, bij een te lage temperatuur rijst het deeg te weinig.
3. Gebruik voor oliebollen met appel goudrenettes, deze zijn lekker stevig en zuur en geven een frisse smaak aan de oliebol.
4. Het beslag is erg plakkerig, gebruik daarom 2 met olie bevochtigde lepels om het beslag in de olie te laten glijden.
5. Hoe bewaar je oliebollen? Bewaar oliebollen maximaal 3 dagen in een afgesloten zak of doos of vries ze in (maximaal 2 maanden). Warm ze (na het ontdooien) weer een paar minuten op in de oven.